Zeer warm einde april

WAGENINGEN, 29 APRIL. Deze laatste tien dagen van april worden naar alle waarschijnlijkheid de warmste van deze eeuw. De afgelopen dagen werden al records gebroken die geldig waren voor de specifieke datum.

Een "warmte-periode" is eind april op zich niet zeldzaam (1987 had ook een warm einde van april). Wel is het extreem als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. Dat gebeurde gisteren al (waarnemingsstation De Bilt) en vandaag zal dat opnieuw gebeuren. Het is in deze eeuw nog slechts zesmaal eerder voorgekomen dat 25 graden of meer werd gehaald, nog nooit was dat op 2 achtereenvolgende dagen het geval. Bij maxima van 25 of hoger wordt de dag gekwalificeerd als een "zomerse dag". Het absolute record voor heel april is overigens 27,8. Voor geheel Nederland is 32,2 graden op 21 april 1968 gemeten in Venl het record.

Ook morgen is een dag-record makkelijk haalbaar. De warmste dertigste april werd voorlopig genoteerd in 1952, toen De Bilt een temperatuur bereikte van 24.2. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het zelfs de derde zomerse dag op rij. Overigens leven we met deze zachte nachten en zeer warme dagen meer dan 10 graden boven de gemiddelde temperaturen. April wordt daarmee circa 3 graden warmer dan normaal.