Winst Ford meer dan verdubbeld

Ford, na General Motors de grootste autofabrikant van de VS, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst vóór buitengewone baten en lasten behaald van 572 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte het concern een resultaat van 223 miljoen dollar. De omzet groeide van 24,56 miljard naar 26,76 miljard dollar.

De winst in de eerste drie maanden was pas het tweede positieve kwartaalresultaat dat Ford boekte sinds het derde kwartaal van 1990.

Het bedrijfsresultaat van de kernactiviteit in de VS kwam uit op 113 miljoen dollar. Vorig jaar noteerde Ford in de eerste drie maanden op de thuismarkt nog een operationeel verlies van 59 miljoen dollar. Het resultaat van de financiële dienstverlening groeide van 249 miljoen dollar naar het recordniveau van 396 miljoen dollar.

Het netto resultaat van Ford over het afgelopen jaar kwam uit op 6,71 miljard dollar negatief, voornamelijk door een wettelijk verplichte aanpassing van de boekhouding.

Op de Newyorkse effectenbeurs werd het onverwacht goede resultaat beloond met een koersstijging van 1tot 54,50 dollar.