Vrouwen in leger VS mogen nu ook vechten

WASHINGTON, 29 APRIL. Vrouwelijke piloten van de Amerikaanse land- en luchtmacht, de marine en het korps mariniers kunnen voortaan aan gevechtshandelingen deelnemen. Minister van defensie Les Aspin geeft het leger vandaag opdracht de belemmeringen hiervoor weg te nemen. Ook zal Aspin het Congres vragen een eind te maken aan het verbod voor vrouwen op oorlogsschepen te dienen.

Voorts moet het leger kunnen rechtvaardigen wanneer vrouwen niet mogen deelnemen aan grondgevechten, aldus Aspin. Hij heeft de landmacht en de mariniers opgedragen te onderzoeken of vrouwen kunnen worden ingezet voor grondartillerie- en luchtdefensie-eenheden. “Vrouwen hebben bewezen dat zij een bijdrage kunnen leveren”, zei de minister gisteren tijdens een persconferentie. Hij sprak van een “historische stap”.

Vrouwelijke piloten mochten tot nu toe wel in gevechtsvliegtuigen en -helikopters vliegen en mannelijke collega's trainen, maar geen deel uitmaken van gevechtseenheden. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde president Bill Clinton vorig jaar dat hij barrières tegen de inzet van vrouwen en homoseksuelen in het leger zou wegnemen. De luchtmacht zal onmiddellijk beginnen met de opleiding van vrouwelijke piloten voor gevechtsvliegtuigen- en helikopers.

Luchtmacht-commandant generaal Merrill McPeak, die zich tot nu toe sterk had verzet tegen de inzet van vrouwen, zei gisteren tijdens dezelfde persconferentie “zich goed te voelen” bij de maatregelen van Aspin. De marineleiding daarentegen heeft de deelname van vrouwelijke piloten aan gevechtshandelingen steeds gesteund.

Aspin wil met zijn maatregelen ook de negatieve publiciteit rond het zogeheten Tailhook-seksschandaal wegnemen. Daarbij werden vrouwelijke militairen, onder wie piloten, aangerand tijdens een conventie van marinepiloten in Las Vegas in 1991. (Reuter)