Verhuizing van Hoover onzeker door problemen

LONDEN, 29 APRIL. Het Amerikaanse bedrijf Hoover gaat "pijnlijke maatregelen' nemen bij zijn vestigingen in Europa en voorziet ontslagen en bedrijfssluitingen. De nieuwe directeur in Europa, Gerald Kamman, bestudeert onder meer of de verhuizing van een stofzuigerfabriek van het Franse Dijon naar Cambuslang in Schotland moet doorgaan. Hoover ontkent dat de inkrimping te maken heeft met de desastreus verlopen reclamecampagne waarbij Hoover gratis vliegtickets aanbood. Die kostten het bedrijf bijna 19 miljoen pond.

Elke herziening van de plannen om de vestiging in Cambuslang uit te breiden ten koste van Dijon, zou de Britse regering in ernstige verlegenheid brengen. Die verwelkomde de beslissing als een bewijs dat Groot-Brittannië voor fabrikanten een concurrerender klimaat biedt dan andere landen. Maar Frankrijk beschuldigde de Britten van het toestaan van "sociale dumping', het onder de markt werken door lage lonen en minimale arbeidsvoorzieningen te laten voortbestaan, van het soort dat de rest van de EG officieel heeft afgeschreven. Het Scottish Office beloofde Hoover bovendien 2,5 miljoen pond in regionale subsidie.

Kamman, aangesteld toen de vorige directeur na het reclamefiasco zijn ontslag moest nemen, zegt dat Hoovers verliezen zich voor 80 procent in Groot-Brittannië voordoen. De fabriek in Dijon is zo goed als winstgevend, die in Cambuslang opereert "redelijk'. Kamman waarschuwt dat hij zich niet gebonden kan achten aan beloften van zijn voorganger, omdat het voortbestaan van Hoover als geheel aan de orde is. De Britse vakbond AEEU, verguisd omdat ze in de onderhandelingen met Hoover onder meer een anti-stakingsbeding accepteerde, heeft haar leden tot kalmte gemaand.

    • Hieke Jippes