Touvier opnieuw voor de rechter

PARIJS, 29 APRIL. De Franse openbare aanklager Bernard Pasturaud heeft de oorlogsmisdadiger Paul Touvier (78) gisteren opnieuw voor de rechter gedaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de executie van zeven joden in 1944.

Touvier werkte nauw samen met Klaus Barbie, de ex-gestapochef van Lyon, die in 1987 wegens misdaden tegen de menselijkheid tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Op 2 juni beslist het hof van beroep in Versailles of Touvier, chef van de inlichtingendienst tijdens het Vichy-regime, vervolgd zal worden. Vorig jaar oordeelde een Parijse rechtbank dat de in 1989 gearresteerde Touvier niet vervolgd kon worden, omdat er onvoldoende bewijzen tegen hem bestaan. In heel Frankrijk werd met verontwaardiging gereageerd op de uitspraak. Het Hooggerechtshof verklaarde toen dat de executie van de joden een door Touvier gepleegde misdaad tegen de menselijkheid is, waarna het de zaak naar het hof van beroep in Versailles stuurde. (Reuter, AP)