Tokio sluit "Klein Teheran'

TOKIO, 29 APRIL. "Klein Teheran', de Iraanse vlooienmarkt in Yoyogi Park in Tokio, is gesloten. Stellig tot opluchting van de rechtse nationalisten die op hun honderden in Tokio verspreide affiches met hakenkruisen illegale buitenlanders aanraadden snel op te hoepelen. De politie van Tokio plaatste gisteren hekken rondom het 2,5 hectare grote terrein, waar elke zondag zo'n 5.000 Iraanse gastarbeiders elkaar treffen en handel drijven.

Elke zondag is het in Yoyogi Park een drukte van belang, als in een Oosterse bazar. Bij wel tachtig kraampjes worden allerhande spullen verkocht, als gedroogde bonen, gegrilde kebab, cd's met Iraanse muziek, Iraanse kranten en tijdschriften, kleren en videocassettes. Vijftien Iraanse kappers drijven er hun nering. Informatie wordt uitgewisseld over banen en Iraniërs die huisvestings- of medische problemen hebben kunnen er terecht voor raadgevingen door hun landgenoten. Sommigen verkopen zelfgemaakte telefoonkaarten en een paar handelen in drugs, met een verborgen camera geregisteerd en gisteravond uitgezonden op vrijwel alle televisie-netten.

In oktober 1990 verzamelden de eerste Iraniërs zich in het park, tien jaar nadat de eerste Japanse punks er verschenen. Punks die met hun in alle kleuren van de regenboog geverfde hanekammen de wereld even deden geloven dat Japan veranderde. Japanse bedrijven, door de - inmiddels voorbije - hoogconjunctuur geplaagd door een tekort aan arbeidskrachten, haalden steeds meer goedkope arbeidskrachten naar Japan. Twee jaar later was het aantal Iraniërs in Yoyogi Park gegroeid tot zo'n 8.000. Volgens de politie zijn sinds november 1991 vijftig Iraniërs gearresteerd wegens handel in marihuana en opium en valse telefoonkaarten en driehonderd opgesloten of het land uitgezet wegens verlopen werkvergunningen.

Officiële schattingen zeggen dat er momenteel 300.000 illegale buitenlanders zijn in Japan, op een bevolking van 123 miljoen. Kortgeleden riep de Japanse minister van arbeid, die bekend staat om zijn kordate uitspraken, op tot de sluiting van "Klein Teheran'. Het zou de vijandigheid jegens buitenlanders maar aanwakkeren. Voorlopig is het gebied voor drie maanden gesloten, maar volgens een woordvoerder van de gemeente Tokio niet om buitenlanders te weren. Volgens de politie van Tokio is de sluiting gebeurd wegens 3.000 nieuw geplante azalea's, omdat de vorige waren vertrapt.