Thuisgebracht door een dame

Krantenkoppen over aanrandingen op straat en verkrachtingen in taxi's haalden een jaar of tien geleden zo vaak de voorpagina's, dat in Londen een taxibedrijf is opgericht met uitsluitend vrouwelijke chauffeurs.

Ladycabs: Archway. Inl 09-4471 2723019. Islington Inl 09-4471 2721992. Stoke Newington. Inl 09-4471 2543501.

De veiligheid van de buurtbewoners in Stoke Newington, waar zij woonde, en niet 't minst van haar eigen tienerdochter, stimuleerden Cindy George tot het opzetten van Ladycabs. Dankzij haar dochter had ze al ruime ervaring in het heen en weer rijden door de Britse hoofdstad.

Aanvankelijk runde George het bedrijf alleen, inmiddels is Ladycabs uitgebreid met een kantoor in Archway (met zo'n dertig chauffeuses in dienst het grootste filiaal) en een in Islington. Er bestaan plannen om een vierde kantoor in Shepherd's Bush op te richten.

Ladycabs is nu - ook ver buiten Londen - een begrip. Vorig jaar maakte de BBC een televisieserie, Rides, die zich afspeelt rond het filiaal in Archway. “De serie geeft wel een gedramatiseerd beeld van ons bedrijf,” zegt Jane Taylor, die het kantoor in Archway zes jaar geleden oprichtte en het nu samen met haar moeder Val beheert. De oorlog met andere taxibedrijven bijvoorbeeld, is fictief. “In werkelijkheid zijn er veel gekke verhalen te vertellen maar nooit over geweld of misdaad. We hebben hier met aardige vrouwen te maken en concurrenten die eerder hulpvaardig zijn dan dat ze zich bedreigd voelen.

Volgens haar stoelt Ladycabs op een voor de hand liggend idee. “Vrouwen voelen zich in het algemeen veilig bij elkaar. 's Avonds laat thuisgebracht worden door een vreemde vrouw is heel wat geruststellender dan door een vreemde man, ook al is die alleen maar op de versiertoer.”

De cliëntes wordt wel gevraagd om onderweg niet al te ontspannen achterover te leunen of in slaap te vallen. “Ze weten vaak de weg niet. Als de chauffeur dan zelf ook het spoor bijster raakt, kan dat problemen opleveren. Onze chauffeurs hebben natuurlijk wel een kaart van Londen bij zich, maar die komt pas tevoorschijn als ze verdwaald zijn.” Een Ladycab is geen "black taxi'. “We hebben niet de vereiste examens gedaan,” zegt Taylor. “Onze prioriteit is veiligheid en vertrouwen.”

Het zijn overigens niet alleen vrouwen die zich op de Ladycabs verlaten. De Islington Health Authority en met name het Whittington Hospital bij Archway is vaste klant bij de dames. Het personeel is ervan overtuigd dat vrouwen veel voorkomender en betrouwbaarder zijn dan mannen. Ladycabs rijdt de werknemers van en naar hun werk (het zijn vaak mensen van de nachtdienst), brengt patiënten die geen ambulance nodig hebben naar huis en vervoert psychiatrische patiënten. Ook ouderen vragen vaak om vrouwelijke chauffeurs. In de polikliniek van het ziekenhuis is een gratis telefoon die de beller direct verbindt met Ladycabs.

Ladycabs blijkt verder zeer gewild te zijn bij homosexuelen en travestieten. “Een van onze vaste klanten hebben we van een man in een vrouw zien veranderen. Zij zou nooit een ander taxibedrijf benaderen,” weet Taylor. “In de buurt van Islington zijn veel clubs voor homosexuelen, en er is veel "gay-boshing'. Geen wonder dat de clubbezoekers liever door een vrouw dan door een man naar huis worden gereden. Dat is minder bedreigend.”

Als de taxi bij het juiste adres is belt het kantoor even naar de aanvrager. Op die manier hoeft de chauffeuse de auto niet uit, en is ook haar veiligheid verzekerd. Mannelijke passagiers worden niet geaccepteerd als ze uit een telefooncel bellen. Ook als de chauffeuse zich in een situatie bevindt waarin zij zich onveilig voelt, mag ze een mannelijke klant - "vanzelfsprekend' - weigeren.

    • Josine Meijer