Rentetarieven in Nederland opnieuw lager

AMSTERDAM, 29 APRIL. Diverse Europese centrale banken hebben gisteren en vanmorgen een nieuwe golf van renteverlagingen doorgevoerd.

De maatregelen kwamen nadat de Duitse centrale bank, de Bundesbank, gisteren een ongebruikelijk grote verlaging van de beleningsrente doorvoerde van 8,09 procent naar 7,75 procent. Met beleningen voorziet de centrale bank de commerciële banken van extra kasmiddelen.

De Nederlandsche Bank bracht gisteren de beleningsrente terug met 0,2 procentpunt tot 7,5 procent. Alle belangrijke officiële tarieven gingen omlaag met 0,25 procent. Het wisseldisconto, dat de basis vormt voor de overige tarieven zakte tot 6,75 procent. De voorschotrente, die de bodem vormt voor de geldmarkrente, komt uit op 7,25 procent. Het promessedisconto staat nu op 7,75 procent. Dit laatste tarief werkt - doorgaans met enige vertraging - door in de tarieven van leningen van de commerciële banken aan hun cliënten, zoals rekening-courantkredieten.

De officiële tarieven van De Nederlandsche Bank zijn in de eerste vier maanden van dit jaar in totaal al met een vol procent gezakt.

Ook de Belgische centrale bank verlaagde de beleningsrente tot 7,5 procent en het disconto met 0,25 procent tot 6,75 procent. De Banque de France verlaagde vanmorgen zowel de interventierente (van 8,50 naar 8,25 procent) als het hoogste geldmarkttarief (van 9,50 naar 9,25 procent). Het is de vierde maal dat in Frankrijk de geldmarkttarieven worden verlaagd sinds het aantreden van de conservatieve regering-Balladur. Ook de centrale bank van Zweden verlaagde de rente.

De nieuwe ronde van renteverlagingen volgde op de golf van tariefsverlagingen van vorige week donderdag en vrijdag. Toen brachten onder meer Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Denemarken de tarieven naar beneden.

Topman Michel Camdessus van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) drong eerder deze week aan op een lagere rente in Duitsland en de rest van Europa, om de verzwakking van de economische groei tegen te gaan. Gisteren riep ook de Amerikaanse minister van financiën Lloyd Bentsen op tot een lagere rente in Europa.

Op de geld- en kapitaalmarkt werd de forse Duitse verlaging van de beleningsrente opgevat als een bewijs dat de Bundesbank het beleid van renteverlagingen in kleine stappen heeft verlaten. Bundesbank-president Helmut Schlesinger suggereerde op dinsdag dat de economsiche recessie in Duitsland de noodzaak tot snellere renteverlagingen aanzienlijk heeft vergroot. Schlesinger voegde daar echter aan toe dat het oplopende overheidstekort in Duitsland hem zorgen baart. Ook bestuurslid Otmar Issing suggereerde begin deze week dat de Duitse centrale bank meer prioriteit zal geven aan de verslechterende toestand van de Duitse economie bij het bepalen van de rentepolitiek.