Panama wil behoud bases VS ook na 1999

PANAMA-STAD, 29 APRIL. Een meerderheid van de inwoners van Panama wil dat de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid ook na het jaar 1999 in Panama handhaven. Volgens een opiniepeiling van het Panamese dagblad La Prensa wil 71,6 procent van de Panamezen dat de VS hun militaire bases handhaven nadat de controle over het Panamakanaal op 31 december 1999 formeel is overgedragen aan Panama, waartoe de VS zich in 1977 bij verdrag hebben verplicht. Ruim 18 procent van de Panamezen vindt dat de VS geheel dienen te vertrekken uit de kanaalzone. Tien procent heeft geen mening.

Op bases aan weerszijden van het Panamakanaal, dat de Atlantische met de Stille Oceaan verbindt, bevinden zich omstreeks 10.000 Amerikaanse militairen. Veel Panamezen vrezen dat de Amerikaanse terugtrekking een nadelig effect zal hebben op de economie. Verschillende vakbonden en werkgeversorganisaties hebben de Panamese regering gevraagd te onderhandelingen over het beheer van het strategische kanaal te heropenen.

President Guillermo Endara heeft zich daartegen categorisch verzet. Endara kwam door de Amerikaanse inval in 1989 aan het bewind, nadat de toenmalige Panamese sterke man generaal Manuel Noriega de verkiezingsoverwinning van Endara niet had willen erkennen. Endara's termijn loopt af in 1994.

De VS delen garanderen volgens het jongste verdrag samen de neutraliteit van de kanaalzone. De VS hebben een deel van hun bases overgedragen aan Panama. In het verdrag is - op aandringen van de Amerikaanse senaat - een clausule opgenomen die handhaving van VS-troepen mogelijk maakt als “beide landen dit wensen”. (Reuter)