OMROEP

In zijn artikel over de problemen van de publieke omroep (NRC Handelsblad, 21 april) maakt B.M. Brans dezelfde denkfout, die in Hilversum nu al veertig jaar lang de realiteit verdraait.

Ik citeer: “Het verschijnsel kan zich voordoen dat niet altijd duidelijk is welke omroep voor een programma verantwoordelijk is”. De auteur ziet dat als een dreigend gevaar, in zijn betoog is steeds sprake van "identiteit en kleur van een omroep'. Weet Brans (beleidsadviseur van KRO en NCRV) werkelijk niet dat het de gemiddelde tv-kijker nooit iets heeft kunnen schelen, welke omroep wat uitzendt? Een kijker vindt een programma leuk of niet leuk, spannend of niet spannend, boeiend of vervelend. Vraag hem de volgende dag welke omroep het uitgezonden heeft en hij zal vaak het verkeerde antwoord geven.

Omroepbestuurders meten zichzelf en hun eigen club ten onrechte een mate van belangrijkheid toe. Hilversum is altijd het dorp van de ivoren torens geweest. Die mentaliteit is nooit veranderd en daar plukt men nu de vruchten van.

Dat men uit het succes van RTL4 niets heeft geleerd en dagelijks in dezelfde fouten vervalt als in de laatste vier decennia, tekent de sfeer van zelfvoldaanheid en geestelijke inteelt, die in het Gooi vanaf het prille begin tot aan de dag van vandaag heeft geheerst.

Wie de ontwikkelingen nauwkeurig volgt, ziet dat de publieke omroep ten dode is opgeschreven. De enigen die zich dat niet realiseren, zijn de omroepbestuurders die in Hilversum de dienst uitmaken.