Noors elftal winnaar na wervelend begin

ROTTERDAM, 29 APRIL. Het Noorse voetbalelftal blijft in de "Nederlandse' groep 2 van de WK-kwalificatiestrijd succesrijk.

De nog ongeslagen Scandinaviërs boekten gisteren de vierde zege in hun vijfde wedstrijd. In Oslo wezen ze Turkije terug: 3-1. Noorwegen, met libero Bratseth in een hoofdrol, begon overdonderend. Binnen zeventien minuten had de groepsleider al een voorsprong van 2-0. Rekdal uit een strafschop en Fjörtoft met een kopbal, na een schot van Flo tegen de lat, maakten de doelpunten.

Noorwegen speelde na de wervelende openingsfase een gewonnen wedstrijd. Tien minuten na de rust verhoogde Jakobsen de voorsprong tot 3-0. Het publiek verwachtte nog een monsterscore in de slotfase, maar werd teleurgesteld. Turkije kwam terug dank zij een treffer van Feyyaz Ucar. Bij Noorwegen stond Rossbach in het doel als invaller voor Thorstvedt, die een gebroken vinger had.

Na de tegentreffer kreeg Turkije moed, speelde het laatste half uur uitstekend en bracht Noorwegen in moeilijkheden. Coach Piontek verklaarde na afloop dan ook dat zijn Turkse elftal een heter resultaat had verdiend. Door de overwinning op Turkije en de puntendeling van Engeland tegen Nederland werd Noorwegen weer alléén leider in groep 2, waarin ook Polen met vijf punten uit drie wedstrijden nog in de race is.

De Polen haalden gisteren in Lodz de kleinste thuiszege op San Marino: 1-0. Furtok van Hamburger SV maakte ruim twintig minuten voor tijd het doelpunt. De wedstrijd trok slechts 8.000 kijkers. De voetbaldwerg San Marino, eerder afgedroogd door Noorwegen (10-0), Engeland (6-0), Nederland (6-0) en Turkije 4-1 heeft zich recentelijk blijkbaar bekwaamd in verdedigen, want Polen liep zich voortdurend vast in het cordon van afweerspelers.

De Poolse bondscoach Strejlau had gehoopt dat de scores van Engeland en Nederland zou verbeteren of evenaren. Hij kreeg zijn ploeg pas op het laatste moment bij elkaar. Lesniak van Wattenscheid moest nog in de Bundeliga spelen. Kozminski en Czacowski kregen pas maandag vrij van Udinese. De eerste helft verliep zeer moeizaam. Furtok scoorde weliswaar reeds in de zeventiende minuut, maar de Schotse scheidsrechter Mottram had buitenspel gezien. Doelman Benedettini verrichtte talloze reddingen. Hij hoefde alleen te capituleren voor de rake kopbal van Furtok.

In groep 1 speelde Portugal de Schotse bezoekers volledig van het veld. De Portugezen, derde in de poule achter de leidende Zwitsers en Italianen, wonnen met 5-0. Portugal heeft één wedstrijd minder gespeeld dan de koplopers, maar heeft een achterstand van vier punten. Routinier Rui Barros opende het doelpuntenfestival in de vijfde minuut. Cadete zorgde in de laatste minuut voor de rust voor 2-0. Het tweetal zou na de rust opnieuw het doel treffen, nadat vedette Futre de stand op 3-0 had gebracht.

Ierland ontsnapte in groep 3 voor eigen publiek aan de eerste nederlaag. Het duel met het eveneens nog ongeslagen Denemarken eindigde in 1-1. Beide landen incasseerden de eerste treffer in de kwalificatiereeks. Bijna vijftig minuten stond Ierland tegen Denmarken op achterstand. Een kwartier voor tijd bracht Quinn de verdiende gelijkmaker op zijn naam. De twee landen blijven kansrijk voor een reis naar de VS. Denemarken heeft tien punten uit zeven wedstrijden, Ierland negen uit zes. Spanje leidt met elf punten uit acht wedstrijden.

Denemarken was in de eerste helft beter. De Europese kampioen kwam na een klein half uur op voorsprong dank zij Vilfort, die doelman Bonner met een lobje verraste. De Denen verzuimden daarna de marge uit te bouwen en trokken zich massaal terug op eigen helft. De Ieren liepen zichzelf in de jacht op de gelijkmaker vaak voorbij. De beloning kwam met een kopbal van Quinn.

Spanje moest in dezelfde groep winnen van Noord-Ierland om kandidaat voor uitzending naar Amerika te blijven. De bijna 40.000 toeschouwers kregen na elf minuiten de schrik te pakken, toen Wilson de bezoekers verrassend op 0-1 bracht. Een opleving van Barcelona's spits Salinas na twintig minuten hielp Spanje over het dode punt. Met twee treffers in vijf minuten boog hij de achterstand om. Kort voor rust bepaalde Hierro de eindstand op 3-1.

In groep 4 hield Wales zijn kansen overeind door in Ostrava 1-1 te spelen tegen de combinatie van Tsjechië en Slowakije. Hughes zette de Britten op voorsprong. Hij scoorde uit een pass van de nieuwe vedette van Manchester United, de 19-jarige Giggs. Nog voor rust werd het gelijk door Latal. Bondscoach Jezek van de thuisploeg miste de kopsterke aanvaller Skuhravy, van Genoa, wegens een knieblessure.

In groep 5 had Rusland weinig moeite met Hongarije: 3-0. Tot aan de rust (0-0) was het duel in Moskou redelijk in evenwicht. Na de pauze was de ploeg van trainer Sadirin oppermachtig. De drie doelpunten werden gemaakt door spelers in buitenlandse dienst: Kansjekskis (Manchester United), Kolivanov (Foggia) en Joeran (Benfica). Hongarije, dat ook onder de nieuwe leiding van de voormalig vedette Puskas blijft sukkelen, is na de derde nederlaag in vijf wedstrijden uitgeschakeld voor kwalificatie. Rusland is na vier wedstrijden nog zonder puntverlies en tegentreffer. Met koploper Griekenland, dat negen punten uit vijf duels haalde, zijn de Russen vrijwel zeker van plaatsing voor het eindtoernooi.

In groep 6 behaalde Bulgarije een verwachte overwinning op het uitgeschakelde Finland: 2-0. Stoitsjkov maakte na een klein kwartier 1-0 uit een strafschop. Twee minuten voor rust bepaalde Jankov de eindstand op 2-0. In dezelfde groep bracht Frankrijk concurrent Zweden de eerste nederlaag toe. Het triomfeerde in Parijs met 2-1. De vijfde overwinning hield Frankrijk, dat zonder de geblesseerde Papin aantrad, aan kop van de ranglijst, met tien punten uit zes wedstrijden. Bulgarije volgt met acht uit zes. Zweden bleef op zes punten, uit vier duels.

Dahlin bracht Zweden in de veertiende minuut op voorsprong. Vlak voor de rust verzorgde Cantona uit een strafschop de gelijkmaker. Na ruim een uur loste Ajacied Pettersson de Zweedse doelpuntenmaker in de aanval af. De winnende treffer liet lang op zich wachten en kwam op gelukkige wijze tot stand. Rehm schoot eerst voor Zweden op de paal, waarna Cantona zeven minuten voor het einde de bal na een blunder van doelman Ravelli in het doel deed belanden. (ANP/Reuter/SID)