"Moslim-enclaves onder bescherming van VN'

NEW YORK, 29 APRIL. Sarajevo en enkele andere door Serviërs belegerde moslim-enclaves in Bosnië moeten "veiligheidszones' worden onder bescherming van de VN. Dat vindt een VN-commissie die Bosnië heeft bezocht. De VN hebben zich gisteren beklaagd over sabotage, door de Serviërs, van de humanitaire hulpverlening aan de belegerde enclaves.

Frankrijk dreigde gisteren zijn contingent bij de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië terug te trekken.

Het pleidooi voor de uitroeping van speciale veiligheidszones (safe areas) in Bosnië werd gisteravond in een verslag aan de Veiligheidsraad geformuleerd door de Venezolaanse diplomaat Diego Arria, leider van een VN-commissie die in opdracht van de raad onderzoek heeft verricht in Bosnië. Naast Sarajevo zouden ook Tuzla, het toevluchtsoord voor de moslim-slachtoffers van de "etnische zuivering' in Oost-Bosnië, en de door de Serviërs belegerde moslim-steden Zepa en Gorazde tot VN-veiligheidszone moeten worden uitgeroepen. Srebrenica werd onlangs al onder speciale bescherming van de VN geplaatst.

Hoe de veiligheidszones door de VN moeten worden beschermd werd door Arria niet meegedeeld. Hij zei dat de details beter moeten worden uitgewerkt dan in het geval van Srebrenica is gebeurd. Na het bezoek aan Srebrenica verklaarden de leden van Arria's commissie zondag geschokt te zijn over de toestand in de stad. Het VN-contingent heeft niet kunnen verhinderen dat de Serviërs de stad hermetisch van de buitenwereld blijven afsluiten - ook voor artsen - en dat de toevoer van water en elektriciteit is afgesneden.

Pag.5: VN: "Veiligheidszones'

Volgens Arria zou de speciale VN-bescherming voor nieuwe veiligheidszones in elk geval moeten betekenen dat zware wapens van de Serviërs uit het gebied rond de zone moeten worden teruggetrokken en dat de burgers moet worden gegarandeerd dat ze niet zullen worden “aangevallen, geterroriseerd en getreiterd”.

De VN hebben gisteren gemeld dat de Serviërs op twee plaatsen de humanitaire hulpverlening aan belegerde moslims frustreren. De Serviërs hebben voor de komende twee weken de doorgang van voedselkonvooien naar Gorazde verboden, dit op grond van een verwacht moslim-offensief. Volgens een VN-verklaring is de aankondiging in strijd met door de Serviërs gedane beloften over de vrije doorgang van voedselkonvooien. Verder hebben Serviërs in Kroatië twintig ton levensmiddelen, bestemd voor moslims in het gebied van Bihac in het noordwesten van Bosnië, gestolen toen een konvooi van de VN hun gebied passeerde.

Gisteren werd opnieuw gevochten op diverse fronten in Bosnië. In Srebrenica kwam het ondanks het bestaande bestand tot sporadische Servische aanvallen. Ook de strijd in het gebied van Bihac werd door de Serviërs voortgezet. Bij de gevechten daar sneuvelden drie moslim-soldaten en werden er 32 gewond. De Serviërs zetten eveneens hun dinsdag ingezette aanval op de moslim-stad Gradacac voort. Op een vierde front, dat tussen de moslims en de Kroaten bij Vitez, concentreerde de strijd zich bij Busovaca en Kiseljak.

De voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik, heeft gisteren laten weten dat zijn parlement vóór 15 mei nogmaals zal praten over het Vance-Owen-plan, dat het al twee keer van de hand heeft gewezen. Krajisnik zei dat “we rekening moeten houden met suggesties uit Joegoslavië” - een opmerking die volgens waarnemers slaat op de herhaalde oproep vanuit Joegoslavië (Servië en Montenegro) aan het adres van de Bosnische Serviërs om het vredesplan te accepteren. Gisteren nog drong de Servische president Milosevic aan op een nieuw debat over het vredesplan door het parlement van de Bosnische Serviërs.

De Franse minister van defensie, François Léotard, heeft gisteren gedreigd het Franse contingent uit de VN-vredesmacht UNPROFOR terug te trekken, dit in verband met het Franse ongenoegen over de wijze waarop de VN de vredesoperaties in Bosnië en Kroatië uitvoeren. Het zou vooral schorten aan een duidelijke definiëring van de vredesmissies, een duidelijke bevelsstructuur en een behoorlijke financiering van de UNPROFOR-missies. Het Franse contingent is met een omvang van 5500 man het grootste van de 22.000 man tellende VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië. (Reuter, AFP, AP)