Massale actie tegen drugpanden Rotterdam

ROTTERDAM, 29 APRIL. De Rotterdamse politie heeft gisteren in een grootscheepse actie in de wijken Middelland en het Nieuwe Westen 128 mensen aangehouden, onder wie 25 illegale buitenlanders. Vanmorgen zijn zeven arrestanten in verzekering gesteld, de illegalen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

In de loop van de dag werden twintig invallen gedaan in drugpanden, eethuisjes en cafés. Bij de acties waren 175 agenten betrokken, een aantal te paard. Ook was een helikopter ingezet. Er werden zes gestolen auto's, gestolen video's, autoradio's, televisietoestellen en enkele vuurwapens gevonden. Ook werd ongeveer 500 gram herone en cocaine in beslag genomen. Tegen 12 prostituées die buiten de gedoogzone tippelden werd proces-verbaal opgemaakt. De invallen hadden plaats in vier golven, de laatste omstreeks elf uur 's avonds. De politie schakelde zeer bewust de media in. Van elke reeks invallen werden vooraf de adressen verstrekt.

Volgens districtchef J. de Leeuw, die de actie leidde, was het niet de bedoeling een eind te maken aan de drughandel in de wijken: “We willen wel even laten zien wie hier de baas is en de mensen een gevoel van veiligheid geven.” Dergelijke "veegacties' zullen de komende tijd regelmatig herhaald worden, aldus De Leeuw.

De invallen markeren de oprichting van het Team Geweldscriminaliteit, dat naar voorbeeld van het Amsterdamse Roofteam op projectmatige basis het aantal geweldsmisdrijven en de drugoverlast wil terugdringen. Het team verzamelt en analyseert inlichtingen en stond gisteren de korpschef terzijde.

Volgens officier van justitie J.P. Wittop Koning, die namens justitie toezicht hield, is het twijfelachtig of de invallen de drugdealers blijven kunnen weren uit panden waar zij overlast geven. Het echte schoonvegen van de drugpanden is een minder spectaculair proces, dat zich voor de rechtbank afspeelt, aldus Wittop Koning. Daarbij moeten de verhuurder van het pand, buurtbewoners en gemeente samenwerken om dealers weg te procederen.