Lloyd's wil reorganiseren na aanhoudende verliezen

LONDEN, 29 APRIL. Het Britse verzekeringsconsortium Lloyd's heeft vandaag voor het eerst in zijn 305-jarige geschiedenis een reorganisatieplan gepresenteerd in een poging de enorme verliezen van de afgelopen jaren te boven te komen. Verwacht wordt dat het verlies over 1990, dat in juni bekend wordt gemaakt, van 2,8 miljard pond (ongeveer 7,5 miljard gulden) zal bedragen. In totaal maakte de verzekeraar tussen 1988 en 1991 6,3 miljard pond verlies.

Het reorganisatieplan voorziet onder meer in de mogelijkheid om geld aan te trekken van bedrijven. Tot nu toe kwam al het geld van particulieren. Ook introduceert het plan het begrip "beperkte verantwoordelijkheid'. Dat is van belang voor de zogenoemde Names, aandeelhouders die hun vermogen in dienst hebben gesteld van Lloyd's; zij delen daarvoor in de winst, maar staan ook persoonlijk garant voor eventuele verliezen. Veel "Names' zijn zwaar gedupeerd door de hoog opgelopen verliezen bij Lloyd's. Wanneer zij niet over genoeg geld beschikken om de schadeclaims aan Lloyd's te vergoeden, zijn zij verplicht al hun bezittingen te verkopen. Een aantal Names heeft inmiddels klachten ingediend bij de Europese Commissie.

Het aantal personeelsleden moet volgens het plan worden teruggebracht van 12.000 tot 9.500 medio jaren negentig. Veel werkzaamheden zullen elektronisch worden uitgevoerd.

Het verwachte verlies van 2,8 miljard pond is meer dan het recordverlies over 1989, toen Lloyd's 2,06 miljard pond verloor. De verzekeringsmaatschappij, de grootste ter wereld, maakt het jaarresultaat altijd met een vertraging van drie jaar bekend om de schadeclaims van rampen te kunnen verwerken in de boeken.

President-directeur David Rowland van Lloyd's, waarschuwde vanmorgen dat als de aandeelhouders niet akkoord gaan met het plan, dat er dan waarschijnlijk geen toekomst meer is voor Lloyd's. (Reuter, AFP)