Kok sluit verdrag met VS over termijnmarkt

ROTTERDAM, 29 APRIL. Nederland en de Verenigde Staten hebben vanmiddag in Washington een verdrag gesloten voor een gezamenlijk toezicht op de handel in termijncontracten. Beide landen willen daarmee greep krijgen op de fraude met termijncontracten, die de laatste jaren een steeds internationaler karakter krijgt.

“We hopen bijvoorbeeld frauderende termijnhandelaren die Nederlandse beleggers bedriegen, te pakken te krijgen en hen eruit te werken”, zei minister Kok (financiën) vanmiddag in Washington. Kok ondertekende het akkoord samen met W. Albrecht van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die in de Verenigde Staten toezicht houdt op de termijnhandel. De CFTC kan met ingang van vandaag informatie uitwisselen met de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die in Nederland de beurshandel in de gaten houdt.

Twee jaar geleden sloten de VS en Nederland al een soortgelijk verdrag voor de handel in aandelen. “Daarmee is in principe de gehele beurshandel nu afgedekt. We heben overigens informeel al heel goede contacten met de CFTC”, zegt woordvoerder A. Bernsen van de STE. De Verenigde Staten zijn het eerste land waarmee Nederland een dergelijk omvangrijk verdrag heeft.

De STE en de CFTC mogen elkaar nu documenten verstrekken, die zij nodig denken te hebben voor onder meer fraude-bestrijding. “We kunnen nu bijvoorbeeld over een bepaalde termijnhandelaar in de VS informatie opvragen, als die in Nederland actief wordt. Wanneer hier - weer als voorbeeld - een handelaar die ook in de VS actief is failliet gaat, kunnen wij dat doorgeven zodat de contracten daar netjes kunnen worden afgewikkeld”.