Kapverbod stagneert nieuwbouw ABN Amro

AMSTERDAM, 29 APRIL. De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de ABN Amro-bank in Amsterdam dreigt ernstige vertraging op te lopen als gevolg van een beschikking van staatssecreatris Gabor (natuurbeheer) om een kapverbod op te leggen voor een groot aantal bomen in het Amsterdamse Bos. De circa 1400 bomen moesten in de plannen van de gemeente plaatsmaken voor het tennispark Amstelland dat nu op de plek van de toekomstige hoofdzetel van de bank ligt.

Met het kapverbod - dat voor een periode van vijf jaar geldt - dreigt het Amsterdamse gemeentebestuur in een moeilijke pat-stelling te komen. Andere locaties voor het tennispark zijn vooralsnog niet voor handen. Een onteigeningsprocedure zal twee tot drie jaar in beslag nemen. En met de ABN Amro is afgeproken dat de bouw van het hoofdkantoor uiterlijk volgend jaar van start moet gaan.

“Ze zitten zo klem als het maar kan”, meent een tevreden prof. mr. P. Nicola. Namens de stichting Tuinstad Buitenveldert, de ANWB en een aantal milieu-organisaties was door Nicola vorige maand om het kapverbod verzocht. Met het kapverbod werd het argument gehonoreerd dat het stuk bos, dat ligt in de omgeving van de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos, dermate uniek is dat kappen indruist tegen de bepalingen van de Boswet.

De beschikking maakt de zaken er voor verantwoordelijk wethouder J. Saris (Groen Links) niet eenvoudiger op, meent Nicola. De wethouder lag de laatste tijd herhaaldelijk onder vuur in toenemende spanningen tussen college-partners Groen Links en PvdA.

Hoewel Saris een nieuw stuk bos wil planten aan de zuidzijde van het Amsterdamse Bos, is zijn Groen Links achterban van nature weinig gecharmeerd van de gemeentelijke plannen om een stuk bos te kappen als gevolg van de bouw van een bankgebouw. Vorige week stelde de gemeenteraad de definitieve vaststelling van de bouwplannen enkele weken uit. Officieel vanwege onderhandelingen over de omvang van het tennispark, maar officieus om Saris nog enige gelegenheid te geven zijn achterban over te halen om met de plannen in te stemmen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog steeds geen sprake van een andere locatie voor het tennispark. Getracht zal worden alsnog een verklaring van geen bezwaar van de Raad van State voor de bouwplannen te krijgen. Volgens Nicola is de kans daartoe echter gering, omdat de eigen gemeentelijke dienst stedelijk beheer reeds heeft aangeven dat het stuk bos “een unieke biotoop” betreft.