Een gouden koets voor Saddam

BAGDAD - Iraakse vrouwen hebben zich verzameld op een tribune in Takrit onder een reusachtige afbeelding van president Saddam Hussein om een militaire parade te bekijken ter gelegenheid van Saddams 56ste verjaardag. Het was de tweede parade binnen een week voor Saddams verjaardag.

Zelf was Saddam aanwezig bij een manifestatie van dansende meisjes en jongens uit de verschillende provincies van Irak, die uitbeeldden hoe het land onder Saddams leiderschap de “agressie van dertig landen” (de oorlog om Koeweit) en het handelsembargo van de Verenigde Naties het hoofd had kunnen bieden. De Iraakse televisie toonde meisjes en jongens in Koerdische kledij, afkomstig uit de provincies Sulaymaniya, Arbil en Dohuk, die nu alle onder Koerdische controle staan. “We zien een nu triest Koerdistan”, zongen ze in het Koerdisch, en ze vroegen Saddam het gebied te redden uit handen van “wolven en varkens” (Koerdische rebellen).

Saddam sneed een grote verjaarstaart aan en klom vervolgens in een door zes paarden getrokken gouden koets. De koets, aldus de televisie, was het verjaarscadeau van de staf van het presidentieel bureau, “als uitdrukking van hun liefde en trouw”. (Foto AFP)