Duo wil lijsttrekker Groen Links worden

DEN HAAG, 29 APRIL. Twee Tweede-Kamerleden van Groen Links, P. Rosenmöller en L. Sipkes, hebben zich als duo kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van deze partij. “Wij sluiten naadloos op elkaar aan”, aldus Rosenmöller (36) en Sipkes (44) vanochtend.

Ze lieten weten alleen als "duo-lijsttrekkers' beschikbaar te zijn voor de Kamerverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Rosenmöller zal - als het duo in september door de leden van Groen Links wordt gekozen - de kandidatenlijst aanvoeren. Eerder stelden zich reeds Groen Links-senator De Boer, het Groninger gemeenteraadslid Van Gent en de Rotterdamse fractievoorzitter Meijer kandidaat.

De kandidaatstelling van het duo Rosenmöller-Sipkes plaatst collega-Kamerlid I. Brouwer in een moeilijke positie. Zij hield onlangs een pleidooi voor het duo-lijsttrekkerschap maar slaagde er tot dusver niet in een "geschikte partner' te vinden. De tijd dringt voor Brouwer (ex-fractieleider van de CPN) omdat de termijn voor de kandidaatstelling op 1 mei sluit. Rosenmöller zei niet met Brouwer over een duo-lijsttrekkerschap te hebben gesproken. “Daar zat kennelijk te weinig perspectief in”, aldus Rosenmöller. “Een duo moet het persoonlijk en politiek goed met elkaar kunnen vinden”, zo voegde hij er aan toe. Rosenmöller zei niets te hebben tegen de kandidatuur van De Boer, “maar ik denk dat ons duo toch net iets beter is”.

Rosenmöller was vakbondsbestuurder in de Rotterdamse haven en kwam in 1989 in de Kamer. Hij werd rechtstreeks lid van Groen Links en behoorde niet tot de "bloedgroepen' PPR, PSP of CPN. Sipkes maakte deel uit van de PSP. “We hebben besloten de kar te trekken omdat we samen goed door één deur kunnen”, zei Rosenmöller. Hij liet onlangs nog weten niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap omdat dit te veel beslag zou leggen op zijn privé-leven. Een "duo-constructie' vindt hij wel verdedigbaar, omdat er dan ook tijd isvoor andere dingen.