Dalende obligaties en dollar drukken stemming Damrak

AMSTERDAM, 29 APRIL. De koersen van de aandelen en obligaties daalden vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs, waarop de beleggers zich stilhielden met het oog op de feestdag van morgen.

AMSTERDAM De aandelenkoersen werden naar beneden gedrukt door het zwakke optreden van de beurs in Londen (6 punten lager door onzekerheid over de Balkan) en de lichte daling van de dollar, die de laatste dagen juist iets sterker was geworden. De obligaties kregen gisteren en vanmorgen een tik van de renteverlagingen in Duitsland en Nederland. Ook groeit het wantrouwen tegen de Duitse economie en de daarmee verbonden kracht van de D-mark.

De EOE-index moest rond het middaguur iets meer dan twee punten prijsgeven op 315,28. Vanmorgen stond de index zelfs even op 313 punten, maar een licht herstel in Londen drukten ook in Amsterdam de koersen weer wat omhoog. De viering van Koninginnedag morgen hield bovendien de omzetten laag. De obligatiemarkt moest gisteren vijf dubbeltjes prijsgeven, terwijl vanmorgen daar nog eens drie dubbeltjes van afgingen. De belangstelling voor Nederlandse obligaties.

Philips leek zich van de internationale waarden met een verlies van tien cent op 24,50 gulden het best te houden. Koninklijke Olie en Unilever waren flauw gestemd met verliezen van respectievelijk 0,90 en 1,70. Hoogovens wist zich met een verlies van 0,40 toch te handhaven op 31 gulden.

Ook de uitgevers stonden niet in de belangstelling van de beleggers. Elsevier leverde 1,40 in op 129 gulden, vooral doordat de Britse beurs partner Reed naar beneden trok. VNU moest 1,70 laten op 201,40 gulden. Bij de financiële waarden was Aegon 1,10 lager op 78,50 guldenen ING twee kwartjes op 66,40 gulden.

Alleen DSM wist twee dubbeltjes aan de koers toe te voegen op 85,50 gulden, terwijl op de lokale markt Borsumij Wehry tot 1 gulden wist aan te treken op 89 gulden na de bekendmaking dat de omzet in het eerste kwartaal met 12,5 procent gestegen is en de winstverwachting hoger is bijgesteld.

De koers van de dollar is vanmorgen ruim één cent gedaald. Op de Amsterdamse wisselmarkt werd om 13.00 uur 1,7754 gulden genoteerd. Gisteren sloot de dollar op 1,7880 gulden. De koersdaling was woensdagavond al in New York tot stand gekomen. Valatahandelaren noemden winstnemingen als oorzaak van de achteruitgang. Eerder op woensdag had de Amerikaanse munteenheid een koersstijging van anderhalve cent doorgemaakt in reactie op de renteverlaging van de Duitse centrale bank. Die had het tarief voor de wekelijkse speciale beleningen opnieuw verlaagd waarna later die dag ook de Nederlandse en Belgische centrale banken met renteverlagingen kwamen.

NEW YORK Op de aandelenbeurs van New York bepaalde het vertrek van topmensen bij twee van de belangrijkste fondsen ("Blue Chips') gisteren het beeld. De fotografie-reus Eastman Kodak was de grote verliezer met een koersval van ruim 5 dollar tot een slotkoers van 47,25 dollar. Oorzaak daarvan was niet zozeer het iets tegenvallende eerste-kwartaalbericht als wel het opstappen van de financiële topman Christopher Steffen. Steffen was pas 11 weken geleden ingehuurd om orde op zaken te stellen bij Kodak en zijn vertrek werd gezien als een slecht teken.

Computergigant IBM ging met 1,5 dollar omhoog naar bijna 50 dollar. Hierbij werd het vertrek van vice-president Jack Kuehler juist gezien als een positief signaal. Volgens beleggers komt hiermee de weg vrij voor enige vernieuwende ideeën bij het tobbende concern. 's Middags gingen op de beurs geruchten dat de net bij Kodak vertrokken Steffen een functie krijgt bij IBM, waardoor de koers nog wat verder optrok. IBM wilde op deze geruchten niet ingaan, maar liet alleen weten op zoek te zijn naar een nieuwe financiële topman.

De stijging van IBM en de grote vraag naar auto-aandelen, die in waarde stegen na de publicatie van gunstige kwartaalcijfers door Ford, compenseerden de koersval van Kodak. Het Dow Jones-koersgemiddelde sloot uiteindelijk maar 2,4 punten lager op 3413,5 punten, nadat de index even op 3372,16 punten had gestaan. In het algemeen overheerst bij de beleggers onzekerheid over de economische aanpak van president Clinton, de grootscheepse hervorming van de gezondsheidszorg en het al of niet ingrijpen in Bosnië door de Verenigde Staten. De dollar daalde licht van 1,7770 tot ,17740 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. Morgen is de beurs weer open, maar volgende week ligt de handel weer stil van maandag tot en met woensdag gedurende de zogeheten Gouden Week van feestdagen.