Bezettingsacties door jongeren beëindigd na ingrijpen van politie

ROTTERDAM, 29 APRIL. Op diverse plaatsen in het land zijn vandaag en gisteren acties gevoerd tegen de bezuinigingen op de studiefinanciering en bijstand voor jongeren. In Eindhoven en Utrecht werden bezettingsacties beëindigd door politie-ingrijpen.

Vanochtend om zeven uur werden de gebouwen van de Erasmus-universiteit en de Hogere Economische School (HES) in Rotterdam kortstondig bezet. De studenten beëindigden de bezetting na een gemeenschappelijke verklaring van de besturen van de twee instellingen en de studenten. Volgens de actievoerders werden ze overigens hardhandig verwijderd door universiteitspersoneel.

In Eindhoven vormde het bestuursgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven doelwit van de studenten. Ook daar werd de bezetting na korte tijd afgeblazen. Het college van bestuur vond het, naar eigen zeggen “ontoelaatbaar dat werknemers niet naar binnen konden” en schakelde de politie in. Daarop besloten de studenten het pand vrijwillig te verlaten.

De actie maakten onderdeel uit van de landelijke actieweken tegen de bezuinigingen op de studiefinanciering, de afschaffing van de ov-studentenkaart en de plannen voor afschaffing van de bijstand voor jongeren.In Zutphen werd vanochtend een middelbare school getroffen door acties. Een groep scholieren van de Vrije School “De IJssel” hield het schoolgebouw korte tijd bezet. Na 11.15 uur konden leerlingen op basis van vrijwilligheid weer deelnemen aan de lessen, maar velen van hen waren ondertussen al naar huis gegaan.

Een aantal jongerenorganisaties, waaronder de FNV- en CNV-jongeren, de Landelijke Studentenvakbond en de Jonge Socialisten, heeft gisteren in een open brief aan de koningin gevraagd het kabinet “op de vingers te tikken”. Onder de aanhef “Lieve koningin der Nederlanden” hopen de jongeren de voorgenomen bezuinigingen op de bijstand en de studiefinanciering van tafel te krijgen. De brief, op fel oranje papier gedrukt, zal tijdens Koninginnedag op tal van plaatsen worden verspreid.

Ruim honderd studenten hebben gisteravond in Delft een hoop zand voor de deur van het huis van minister Ritzen gedeponeerd. Na een half uur durende discussie kon Ritzen, die omstreeks twaalf uur terugkeerde van een studentendebat in Amsterdam, ongestoord zijn huis binnen gaan. De studenten ruimden zelf het zand op. Het zand symboliseerde volgens de actievoerders het beleid van de minister. “Dat beleid hangt als los zand aan elkaar. Daarnaast maken wij Ritzens weg minder toegankelijk, net zoals hij het onderwijs minder toegankelijk maakt voor veel jongeren”, aldus een woordvoerder van de studenten.

De bezetting van de raadszaal van het gemeentehuis in Utrecht werd gisteren aan het begin van de middag door ingrijpen van de politie beëindigd.