Babybotten van 4.000 jaar oud gevonden in Oost-China

PEKING, 29 APRIL. Chinese archeologen hebben een 4.000 jaar oude grafkelder ontdekt met de stoffelijke resten van 83 baby's en kleine kinderen. Dit hebben de Chinese media gisteren bericht.

De ontdekker van het massagraf, de archeoloog Zhang Zhenbiao, zei dat nog niet duidelijk was waarom er zoveel kinderen tegelijk waren begraven. Hij sloot niet uit dat de kinderen waren gedood in een periode van grote schaarste in het bronzen tijdperk. Evenmin viel volgens Zhang, die is verbonden aan de Chinese academie van wetenschappen, uit te sluiten dat de kinderen het slachtoffer waren geworden van kannibalisme.

Het massagraf van ruim 2.000 jaar voor Christus werd ontdekt in de oostelijke provincie Hubei langs de rivier de Yangtze Kiang, in een grot zo'n 14 meter boven het huidige waterpeil. Het graf van vier bij vijf meter bevatte veel losse beenderen en een hoop tanden. Het is volgens deskundigen een grote zeldzaamheid in China zo'n oud kindergraf te vinden.

Aangezien de beenderen los door elkaar lagen, is het moeilijk voor de wetenschappers conclusies te trekken over het geslacht en de leeftijd van de individuele kinderen. De wetenschappers schatten dat het in totaal gaat om de overblijfselen van 83 baby's en jonge kinderen. Onderzoek van de tanden wees uit dat de meesten niet ouder geweest kunnen zijn dan 2,5 jaar. (AP, AFP)