Vliegverbod is voor sommigen een spelletje

BELGRADO, 28 APRIL. Bezitters van helikopters en andere vliegtuigen in Bosnië-Herzegovina, mogelijk vliegclubs, spelen gevaarlijke spelletjes met de NAVO-vliegtuigen die boven de republiek het vliegverbod handhaven. Dit is volgens het hoofd van de afdeling civiele zaken van de VN-vredesmacht UNPROFOR de voornaamste bron van de steeds frequenter schendingen van het vliegverbod.

“Het is een spel van kat en muis, of liever van de muizen met de kat”, aldus Cedric Thornberry. Men stijgt met een helikopter of een ander toestel op, en wacht hoelang het duurt voordat de Awacs-radars de "schending' hebben geconstateerd en aan de horizon vanuit Italiaanse bases opgestegen straaljagers verschijnen, klaar om het vliegtuig nader te inspecteren of eventueel uit de lucht te halen. De schender landt dan snel, zodat vanuit de straaljager nog hoogstens een draaiende propellor wordt waargenomen. Dit herhaalt zich soms enkele dagen per dag. De Nederlandse, Franse, Britse en Amerikaanse straaljagers hebben nog geen vliegtuig tijdens de vlucht betrapt. “Maar zoals iedere ervaren kat kan vertellen, is het een gevaarlijk spelletje”, aldus de VN-functionaris.

Overigens heeft UNPROFOR aan de commandanten van de NAVO-actie gevraagd bij voorkeur niet meer laag boven bewoonde gebieden te scheren en de geluidsbarrière bij voorkeur boven de Adriatische Zee te doorbreken. Dit verzoek volgt op klachten van Servische zijde, dat de bevolking van de stad Banja Luka de laatste tijd regelmatig door laagvliegende toestellen wordt opgeschrikt. Bij Banja Luka ligt het belangrijkste militaire vliegveld van de Serviërs in Bosnië.