Verkade wil fabriek Den Bosch toch sluiten

ZAANDAM, 28 APRIL. De werknemers van de Bossche vestiging van Verkade hebben gisteren in Zaandam tijdens een demonstratie te horen gekregen dat de fabriek in Den Bosch toch zal worden gesloten. Als pleister op de wonde kregen ze van de directie wel de toezegging dat het aanvankelijke plan om 30 van de 120 werknemers bij overplaatsing naar Zaandam te ontslaan van de baan is.

Volgens de directie van Verkade heeft de Bossche vestiging, waar zoete en hartige wafeltjes worden gebakken, vorig jaar een verlies geleden van een half miljoen gulden; dat verlies zou dit jaar oplopen tot anderhalf miljoen gulden. Voor de werknemers was deze mededeling een verrassing omdat de directie in april nog zou hebben verklaard dat er in Den Bosch winst werd gemaakt.

Volgens de Verkade-directie valt er op de wafelproduktie geen rentabiliteit meer te behalen. De vraag naar wafels zou sterk zijn ingezakt, vooral in het belangrijkste afzetgebied Frankrijk. De werknemers verdenken het bestuur er echter van dat te weinig aandacht is besteed aan mogelijkheden om de vraag te stimuleren. Een rapport dat vorig jaar in opdracht van de ondernemingsraad is gemaakt, wees uit dat verhuizing naar Zaandam minimaal tien miljoen gulden zou kosten en pas na acht tot tien jaar terugverdiend zou kunnen worden. Dat is door de directie in een eigen rapport vervolgens tegengesproken.

De meeste Bossche werknemers hebben gisteren andermaal te verstaan gegeven dat ze niet bereid zijn met de vestiging mee naar Zaandam te verhuizen. Een enkeling wil wel mee op voorwaarde dat de reis wordt vergoed en de uren reizen worden uitbetaald als salaris. Twee Bossche werknemers hadden zich verkleed als Bossche carnavalsfiguren; ze boden hun Zaanse collega's roggebrood met zult aan. Het werk in de Bossche vestiging, dat gisteren stil lag, is vanmorgen weer hervat.