"Van Damme werkte voor drugnet Nigeria'

ROTTERDAM, 28 APRIL. De wegens heronesmokkel in Singapore ter dood veroordeelde Nederlander J. van Damme (57) maakt mogelijk deel uit van een Nigeriaans drugnetwerk. Dat zegt een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Zoetermeer. Ook de 59-jarige Maria Krol, die nog terecht moet staan in Singapore, zou als koerierster door een Nigeriaanse drugbende zijn geronseld.

Voor de "African Drugsconnection' - zoals de Nigeriaanse handelsroute in de wandelgangen van Interpol wordt genoemd - worden steeds vaker blanke en blonde West- en Oosteuropeanen als koerier geworven. Volgens de CRI-woordvoerder zijn de Nigeriaanse drughandelaren tot deze maatregel gekomen nadat Nigeriaanse koeriers bij douanecontroles te vaak tegen de lamp liepen. Van Damme en Krol waren volgens de CRI-woordvoerder “mensen achter wie je niets zou zoeken”.

Van Damme woont sinds 1983 in Nigeria. Hij werd op 27 september 1991 op het vliegveld Changi van Singapore betrapt met een koffer waarin 4,3 kilo herone werd aangetroffen. Van Damme, die op doorreis was uit Thailand, zei de koffer voor een Nigeriaanse "vriend' te vervoeren en niet te weten wat er in zat. Krol werd in april 1991 met herone betrapt.

De herone wordt volgens de CRI vanuit de "gouden cirkel' (Noord-Pakistan) en de "gouden driehoek' (Noord-Thailand) naar Nigeria vervoerd. De Nigeriaanse drugbendes laten vervolgens 95 procent van de herone naar de Verenigde Staten van Amerika transporteren. De CRI spreekt van "een duidelijke route' waarlangs honderden kilo's worden vervoerd. “Een koerier vervoert tussen de 1 en 10 kilo. Soms zijn er tien koeriers op één vlucht”, aldus de CRI-woordvoerder. Per transport kunnen de koeriers bedragen tot zesduizend gulden verdienen.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft tot nu toe niets over de zaken van Krol en Van Damme willen zeggen. “Als de CRI met gegevens naar buiten wil komen is dat hun zaak”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken die zich van verder commentaar wenst te onthouden.