V-raad hekelt aanval UNITA op voedseltransport

NEW YORK, 28 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de beschieting door de Angolese oppositiebeweging UNITA van een vliegtuig van de Wereldvoedselorganisatie (WFP) gehekeld als een “schandelijke, vijandige daad”.

Het WFP-toestel werd maandag nabij de oostelijke stad Luena geraakt en moest een noodlanding maken, waarbij het midden in een mijnenveld neerkwam. Een lid van de Russische bemanning stapte vervolgens op een landmijn en overleed aan zijn verwondingen. Een andere Rus raakte levensgevaarlijk gewond. Ook vijf andere bemanningsleden liepen verwondingen op. De overlevenden zijn intussen per vliegtuig uit het door UNITA belegerde Luena geëvacueerd naar Luanda. UNITA verklaarde zich later via haar radiostation verantwoordelijk voor de beschieting, al ontkende een onderhandelaar van UNITA bij het vredesoverleg in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan dit bericht. Intussen heeft de leider van UNITA, Jonas Savimbi, gezegd dat hij bereid is een bestand met de regering te aanvaarden. Waarnemers zeiden echter dat Savimbi's voorwaarden nog niet duidelijk waren. (Reuter, AFP)