Senaatscommissie: vervolging Andreotti

ROME, 28 APRIL. Een diepgaand justitieel onderzoek naar vermeende banden tussen oud-premier Giulio Andreotti met de mafia is een stap dichterbij gekomen nu een speciale Senaatscommissie heeft geadviseerd de parlementaire onschendbaarheid van Andreotti op te heffen.

Het definitieve besluit moet worden genomen door de voltallige Senaat, die hierover waarschijnlijk volgende week donderdag begint te vergaderen. Maar ook medestanders van Andreotti zeggen dat de beschuldigingen tegen hem te ernstig zijn om hierover twijfel te laten bestaan.

“Wanneer zulke ernstige beschuldigingen worden gedaan tegen een politicus als Andreotti, heeft iedere burger van dit land er recht op dat het onderzoek doorgaat,” zei Giovanni Pellegrino, voorzitter van de senaatscommissie en lid van de ex-communistische Democratische Partij van Links.

Pellegrino heeft zich in de beslissende stemming als voorzitter onthouden, net als de acht christen-democratische senatoren in de commissie en twee socialisten. Slechts één senator, de Liberaal Luigino Compagna, stemde vóór afwijzing van het verzoek van de justitie van Palermo om het onderzoek tegen Andreotti te mogen voortzetten. Elf senatoren stemden tegen. De Senaat spreekt geen recht in dergelijke gevallen, maar onderzoekt alleen of er redenen zijn om een justitieel onderzoek te weigeren.

De stemonthouding van de christen-democraten laat zien dat deze partij Andreotti, het symbool van 45 jaar christen-democratische macht, niet meer door dik en dun blijft steunen. De partij probeerde gisteren eerst nog de zaak-Andreotti af te nemen van de Palermitaanse justitie en deze over te dragen aan een speciaal Tribunaal voor ministers, maar toen een meerderheid van de Senaatscommissie daartegen stemde, gaf zij het verzet op.

“Dit was een erg moeilijke en pijnlijke beslissing voor ons,” zei de christen-democratische senator Giovanni Coco. “Maar Andreotti zal in staat zijn zijn onschuld te bewijzen. We hebben vertrouwen in de rechters.”

Andreotti heeft eerder gezegd dat het openbaar ministerie in Palermo betrokken is bij een complot tegen hem, waarin ook niet nader aangeduide Amerikaanse krachten een rol zouden spelen. In een geschreven verklaring zei hij gistermiddag: “Ik heb geen enkele angst voor de waarheid en ik zal krachtig en vastberaden iedere procedure volgen om deze ongelooflijke machinaties te ontmaskeren.”

In zijn vandaag verschenen column in het weekblad Europeo schrijft de normaal onverstoorbare Andreotti dat hij niet meer kan slapen van de beschuldigingen. “Er is een ongebruikelijke woede in mij losgebarsten die mij aan het verteren is, juist wegens de aard van de verdenkingen, niet alleen ongehoord maar ook in strijd met een hele reeks maatregelen in tegengestelde zin (dat wil zeggen tegen de mafia) die mijn handtekening dragen, en niet alleen formeel,” schrijft hij.