Rechter uit felle kritiek op politie in Ghana-zaak

AMSTERDAM, 28 APRIL. Onjuist, ongepast en op gespannen voet met bepalingen in het wetboek van strafvordering. Deze voor het gerechtshof ongebruikelijke harde kritiek werd gisteren geuit ten aanzien van het optreden van de Amsterdamse politie vorig jaar bij het oprollen van een Ghanese drugsbende.

Volgens de voorzitter van het hof, mr. H. Steenbergen, heeft de politie destijds een volkomen verkeerd beeld gegeven van de aard en omvang van de bende. Steenbergen uitte zijn kritiek na een uitspraak tegen zes verdachten in zaak, die werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar. Eén verdachte kreeg een straf die overeenkwam met het voorarrest.

De bende werd maart vorig jaar met de nodige publiciteit opgerold. De kritiek van het Hof geldt vooral de persconferentie die de Amsterdamse politie naar aanleiding van de actie organiseerde. De bewering over de mogelijke aanwezigheid van tienduizend illegale Ghanezen in de Bijlmer wordt volgens het Hof niet gestaafd door de overlegde dossiers. “Het gaat niet aan om na de aanhouding van vijftien verdachten, nog tijdens een vooronderzoek, een beschuldigende vinger te wijzen naar tienduizend mensen met dezelfde etnische achtergrond”, aldus Steenbergen. Uit de dossiers blijkt ook niets van 1.500 adressen in de Bijlmer waar de bende gebruik van zou hebben gemaakt voor het onderbrengen van drugs, aldus het Hof.

De Amsterdamse politie heeft “met grote verbazing” kennis genomen van de uitspraken van het Hof. Volgens politiewoordvoerder K. Wilting gaat het wel degelijk om een omvangrijke organisatie, maar is er nooit sprake geweest van tienduizend criminele Ghanezen. “Ons is toen om een schatting gevraagd van het aantal illegaal in de Bijlmer verblijvende Ghanezen. Wij blijven overigens bij deze schatting”, aldus Wilting. Burgemeester Van Thijn onderschrijft dat de politie met het noemen van de aantallen nooit de indruk heeft willen wekken dat het hier om criminelen handelt. “Maar de politie moet in het vervolg wel beter op zijn tellen letten”, aldus Van Thijn.

Ook het aantal van 1.500 adressen dat in verband met de bende werd genoemd, is volgens Wilting correct, “maar wij hebben nooit gezegd dat het hier om opslagplaatsen voor drugs zou gaan”. Dat een persconferentie wordt gegeven terwijl het gerechtelijk vooronderzoek nog gaande is, is volgens de politie moeilijk te vermijden.