Nederlandse auteurs naar Frankrijk

AMSTERDAM, 28 APRIL. Na Duitsland besteedt ook Frankrijk dit najaar extra aandacht aan de Nederlandse literatuur. Van 29 november tot 10 december zal in verschillende steden de manifestatie "Les Belles Etrangères' plaatsvinden die dit keer geheel in het teken staat van Nederland. Tien tot twaalf schrijvers zullen in Frankrijk lezingen gaan geven. Zij zullen worden ingeleid door bekende Fransen die een band hebben met Nederland.

Volgens het Nederlands Literair Produktie en Vertalingenfonds dat de manifestatie vanuit Nederland coördineert heeft de keuze voor Nederland belangrijke gevolgen. Verschillende Franse uitgevers zouden hebben besloten de vertalingen die zij nog op de plank hadden liggen, versneld uit te brengen. Op korte termijn is de publicatie te verwachten van De wetten van Connie Palmen, Hoffman's Honger van Leon de Winter, Vals Licht van Joost Zwagerman, In Afrika en Het beloofde land van Adriaan van Dis, Eerst grijs dan wit dan blauw van Margriet de Moor, De omweg naar Santiago van Cees Nooteboom, Het gouden ei van Tim Krabbé en Mystiek lichaam van Frans Kellendonk.

Les Belles Etrangères wordt georganiseerd door het Franse Ministerie van Cultuur en Onderwijs.