Loudon wijst Van Lede als opvolger aan

ARNHEM, 28 APRIL. Akzo-bestuursvoorzitter jhr. mr. A.A. Loudon is weinig gecharmeerd is van te veel persoonlijke aandacht. Gisteren nam de aankondiging dat hij per 1 mei 1994 zijn functie als topman zal overdragen aan de huidige vice-voorzitter mr. C.J.A. van Lede, dan ook amper twee minuten van de drie uur durende aandeelhoudersvergadering in beslag. Loudon (57), die vanaf volgend jaar plaats zal nemen in de raad van commissarissen van Akzo, hoeft niet ontevreden te zijn over de prestaties van het Arnhemse chemieconcern. Onder zijn leiding (vanaf 1982) is de onderneming (een produkt van de fusie in 1969 tussen de Algemene Kunstzijde Unie en Koninklijke Zout-Organon) van een verzameling los operende divisies omgevormd in een flexibeler opererende organisatie. Bovendien is Loudon er in geslaagd om Akzo de laatste jaren minder conjunctuurgevoelig te maken dan veel andere chemieconcerns.

Aan voormalig VNO-voorzitter Van Lede (50) nu de taak om deze strategie voort te zetten. Van Lede, die na zijn studie rechten in Leiden, werkzaam is geweest bij Shell, McKinsey, Koninklijke Nederhorst Bouw en de HBG, werd in 1991 als eerste bestuurder van Akzo van buitenaf aangetrokken. Hij is als vice-voorzitter van de raad van bestuur vorig jaar betrokken geweest bij de afwikkeling van de verkoop van de Spaanse vezelfabriek La Seda de Barcelona, een transactie die in Spanje veel beroering veroorzaakte.

Zoals bij Akzo gebruikelijk is, zal Loudon niet direct de functie gaan bekleden van voorzitter van de raad van commissarissen. Reden daarvoor is volgens een woordvoerder van Akzo dat zo een machtsconcentratie wordt vermeden en dat Loudon de tijd krijgt zich in te werken. De komende jaren wordt de voorzittersfunctie bekleed door ir. F.H. Fentener van Vlissingen, die de gisteren afgetreden G. Baron Kraijenhoff is opgevolgd. De aandeelhoudersvergadering van Akzo ging gisteren ook akkoord met de benoeming van dr. F.W. Fröhlich, jhr. mr. H.A. van Karnebeek, ir. R.M.J. van der Meer en A.G.J. Vermeeren tot leden van de raad van bestuur.