Interim-coach schrijft titel Dynamo toe aan zijn "geheim'

ZEVENHUIZEN, 28 APRIL. Piet Zoomers Dynamo werd gisteravond volleybalkampioen van Nederland en in de hossende meute in het midden van de zaal in Zevenhuizen werd er één man omhoog gehouden. Dat was de directeur van ijsbaan Thialf. “Paultje bedankt”, zongen de spelers en fans.

Paul van Sliedrecht coachte Dynamo “bij wijze van vriendendienst” de laatste vier wedstrijden van het seizoen. Hij verving de Kroaat Ivo Martinovic. Die besloot met onmiddellijke ingang op te stappen toen hij eind maart te horen kreeg dat zijn contract niet zou worden verlengd. Die mededeling ging gepaard met de nodige kritiek van met name manager Roel Vennik. Martinovic ervoer dat als een mes in zijn rug. “Ik sta nog steeds achter mijn besluit van toen.” Martinovic was in Zevenhuizen aanwezig en feliciteerde na afloop de spelers. “Ik ben hartstikke blij. Dit is echt verdiend.”

Dynamo deklasseerde in de laatste beslissingswedstrijd om de titel rivaal Rentokil ZVH (3-0 via 15-9, 15-4 en 15-10). Dat kan op zich een verrassing worden genoemd. ZVH was de favoriet. De ploeg toonde zich de afgelopen weken sterk en speelde bovendien thuis. En Dynamo had dus zo zijn problemen. Vier duels voor het einde van de competitie stond de ploeg nog op een riante voorsprong van vier punten. Na een uit de hand gelopen zaterdagavond met veel bier en plezier verloor Dynamo een dag later van degradatiekandidaat Veenman Martinus. Martinovic was toen nog coach. Onder Van Sliedrecht werd daarna ook verloren van ZVH.

Van Sliedrecht heeft steeds geroepen dat het onzin is te veronderstellen dat de onverwachte nederlaag het gevolg was van alcohol en slaapgebrek. Spelverdeler Jeroen Bijl denkt daar anders over. Sommige spelers rolden in die bewuste nacht pas om zes uur uit de sporthal. Uitgerekend dat weekeinde ging ook nog de zomertijd in. Bijl sprak gisteravond over “een leuke anekdote voor later”. “Nu is het grappig, maar in wezen kan het natuurlijk niet.”

Van Sliedrecht noemde de gedaanteverwisseling van Dynamo “zijn geheim”. “En dat vertel ik niet.” Bijl wist niet welk geheim de coach bedoelde. “We hebben wel veel harder getraind.” Van Sliedrecht constateerde bij zijn binnenkomst in Apeldoorn dat de ploeg “niet scherp genoeg was, niet gewend om voor de punten te knokken”. Dat was een rechtstreeks verwijt aan Martinovic die na afloop ook zijn opvolger keurig kwam feliciteren. Van Sliedrecht: “Ik heb niets met mijn voorganger te maken. Het ging mij om de spelers.” Volgens speler Jeroen Bijl had Dynamo waarschijnlijk ook met Martinovic de titel behaald. “We vonden het rottig dat Ivo wegging. Paul heeft ons toen geholpen.”

De interim-coach staat bekend als een harde trainer. Zo liet hij Bas van de Goor in de moeizaam verlopen derde set op het veld staan ondanks dat de speler last van zijn rechterenkel kreeg. Hinkend bewoog de international zich voort. Pas bij de stand 13-10 werd hij ingeruild voor zijn broer Mike. Van Sliedrecht na afloop: “Spelen, geen gelul. Het ging om het kampioenschap van Nederland en niet om een Mars. En ik ken Bas goed genoeg om te zien wanneer het echt niet meer gaat.”

Hij had Dynamo tot eind maart slechts vier keer zien spelen. Dat was echter geen probleem. Van Sliedrecht trainde Dynamo vier jaar en bezorgde de club in 1991 zijn eerste landstitel. Hij vertrok aan het einde van het seizoen '91-'92 wegens tijdgebrek. Ook nu had hij moeite om zich vrij te maken voor trainingen en wedstrijden. “Ik moet zo'n periode niet vaker hebben. Anders ga ik er onder door.” Toch had voor hem de competitie nog wat langer mogen duren. Hij had liever gezien dat Dynamo en ZVH elkaar in een "best of five' om het kampioenschap zouden treffen.

Het is uitgesloten dat Van Sliedrecht volgend seizoen ook coach is van Dynamo. Hij heeft nog steeds geen tijd. “En ik heb er ook geen energie meer voor.”

    • Hans Klippus