Groep jongeren bezet uit protest raadszaal

UTRECHT, 28 APRIL. Ongeveer vijftig jongeren hebben vanochtend de raadszaal van het stadhuis in Utrecht bezet. De actievoerders protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bijstand en studiefinanciering. Ook de “uitholling van de OV-studentenkaart” en de afschaffing van huursubsidie voor jongeren zijn onderdeel van hun protest. Verder verklaren “de wilde woestelingen” zich solidair met allen “die gebukt gaan onder het huidige overheidsbeleid, en zo in hun menswaardigheid worden aangetast”.

De bezetters willen tot morgenochtend blijven zitten. Volgens een politiewoordvoerder kunnen de jongeren in de raadszaal blijven, zolang deze niet nodig is voor officiële aangelegenheden. De politie wil escalatie voorkomen en ziet daarom voorlopig af van ontruiming.

De bezetters eisen dat de gemeente zich in een paginagrote advertentie solidair verklaart met het jongerenprotest en dat staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) en minister Ritzen (onderwijs) vandaag naar het stadhuis komen om hun bezuinigingsvoorstellen “publiekelijk in te trekken”.

In Nijmegen heeft de politie gisteren voor de tweede keer op verzoek van het college van bestuur het Erasmus-gebouw van de Katholieke Universiteit Nijmegen ontruimd. De ontruiming verliep zonder problemen. De veertig bezetters stonden na een waarschuwing van een woordvoerder van het college van bestuur op en verlieten zonder politiedwang zingend het gebouw. Daarop bezetten zij een collegezalencomplex. De studenten zijn van plan de bezetting tot 8 mei vol te houden.

Een woordvoerder van de universiteit heeft laten weten dat deze bezetting voorlopig getolereerd zal worden.

In Enschede is gisteren de bezetting van het bestuursgebouw van de Universiteit Twente opgeheven. Dat gebeurde nadat het college van bestuur zich solidair had verklaard met de protesterende studenten.