Een op de tien jongens vrijt de eerste keer onbeschermd

UTRECHT, 28 APRIL. Ruim tien procent van de jongens gebruikt bij de eerste geslachtsgemeenschap geen voorbehoedmiddel. Meestal wordt bij de eerste keer een condoom (46 procent) of de pil (33 procent) gebruikt. In zeven procent van de gevallen pil èn condoom, een combinatie die wel belt and braces wordt genoemd.

Voor het boek "Condoomschroom' interviewde het Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek 215 jongens in de leeftijd van 18 tot en met 22 jaar. Hun werd gevraagd naar hun eerste seksuele ervaringen en wat zij daarbij deden ter bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten en zwangerschap.

Bijna de helft van de Nederlandse jongens heeft zijn eerste seksuele ervaring voor het achttiende jaar. Daarbij treden verschillen op naar opleiding. Leerlingen die in het beroepsonderwijs of op het MAVO zitten, hebben op jongere leeftijd hun eerste gemeenschap dan HAVO- of VWO-leerlingen. Van de MAVO-leerlingen heeft 56 procent al zijn eerste keer achter de rug voor hij zeventien is.

Protestantse jongens zijn in het algemeen later dan katholieke of niet-kerkelijke. Komt de eerste keer voor jongens gemiddeld als ze net zestien zijn, voor protestantse jongens is dat ruim na hun zeventiende verjaardag.

Jongens schatten de risico's op zwangerschap bij onbeschermd vrijen hoog in: 18 procent van hen denkt dat je zonder anticonceptiemiddelen kunt vrijen zonder een al te grote kans op zwangerschap. Zij geven in grote meerderheid aan dat anticonceptie de gedeelde verantwoordelijkheid van man en vrouw is. In acht van de tien gevallen is het echter zo dat alleen de vrouw haar maatregelen neemt tegen zwangerschap.

De titel van het onderzoek verwijst naar de gêne die veel jongens voelen bij het kopen van condooms. Ze kunnen worden gezien door een bekende en hun vriendinnetje zou eens kunnen denken dat ze "op seks uit zijn', zo vrezen de jongens. Dat cliché van de actieve, zelfverzekerde jongen die het terughoudende meisje uit de kleren praat, blijkt niet te kloppen. In tachtig procent van de gevallen is het meisje even geneigd tot gemeenschap als de jongens - dat denken althans de ondervraagde jongens.