EBRD richt banken voor kleinbedrijf in GOS op

LONDEN, 28 APRIL. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) wil de steun aan het midden- en kleinbedrijf in Oost-Europa decentraliseren door de opzet van een netwerk van lokale middenstandsbanken. Dit plan is besproken tijdens de jaarvergadering van de bank, die gisteren in Londen werd afgesloten.

Volgens de voorzitter van de bewindvoerders van de bank, de Duitse minister van financiën Waigel, is decentralisatie nodig om belemmeringen voor de ontwikkeling van kleine bedrijven in Oost-Europa op een lokaal niveau en niet vanuit Londen weg te nemen. De eerste bank van het netwerk zou moeten worden gevestigd in Rusland en deze zou model moeten staan voor andere middenstandsbanken in Oost-Europa. Het plan is afkomstig van Duitsland en is vorige maand voor het eerst besproken tijdens een ontmoeting tussen Waigel en EBRD-president Attali.

Waigel heeft voor de steun aan het Oosteuropese midden- en kleinbedrijf de kennis van Duitsland aangeboden, omdat dit land, aldus de minister, na de Tweede Wereldoorlog en door de hereniging met Oost-Duitsland veel ervaring heeft opgedaan met de wederopbouw van het bedrijfsleven. Waigel noemde decentralisatie van de steun aan het midden- en kleinbedrijf in Oost-Europa ook van belang voor “de acceptatie van de economische hervormingen” aldaar. Attali sprak van het decentralisatieplan als een “keerpunt” in de geschiedenis van de internationale financiële instellingen, omdat het de eerste keer zou zijn dat niet meer alles vanuit het hoofdkwartier wordt geregeld. Het kantoor van de EBRD in Londen blijft wel aan het hoofd van de middenstandsbanken staan, aldus Attali.

Volgens Waigel en Attali is er nog geen besluit genomen over de opzet van middenstandsbanken, maar zal er voorlopig alleen een onderzoek worden uitgevoerd. Het onderzoek moet ook uitwijzen hoeveel geld voor het bankenplan wordt gereserveerd.