Concern levert voor 43 mln verkeersbruggen en wissels; Hollandia: order Indonesië

AMSTERDAM, 28 APRIL. Hollandia Industriële Maatschappij - voorheen Hollandia Kloos - heeft in Indonesië een order voor verkeersbruggen en spoorwissels binnengehaald ter waarde van 43 miljoen gulden. Dit heeft directeur R. Lubbers van Hollandia vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Hollandia maakte vanmiddag bekend vorig jaar een winst van 4,8 miljoen gulden te hebben behaald, ruim twee keer zo veel als in 1991 (1,8 miljoen gulden). “Het jaar 1991 was dan ook wel een echt dieptepunt, want de winst het jaar daarvoor was 3,5 miljoen gulden. Desondanks is het resultaat van 1992 een van de besten, die zijn behaald sinds Hollandia en Kloos in 1978 fuseerden”, is het tevreden commentaar van Lubbers. Over de totale omzet wil Lubbers nog niets kwijt, omdat Hollandia een participatiemaatschappij is, waarvan de deelnemingen binnenkort in het jaarverslag apart worden verantwoord.

De order van de Indonesische overheid is afgelopen zaterdag afgerond met de tekening van de overenkomsten. Hollandia levert verkeersbruggen ter waarde van 35 miljoen gulden en spoorwissels van bij elkaar 8 miljoen gulden. Lubbers zegt daarover: “Het is verheugend dat het ook na het verbreken van ontwikkelingsrelatie met Indonesië mogelijk is om daar op basis van normale concurrentie orders te verwerven”. Vorig jaar ontstond in de Tweede Kamer rumoer over gunning van Indonesische orders aan Hollandia tussen 1982 en 1992, waarbij het ministerie van ontwikkelingssamenwerking (goed voor voor 110 miljoen gulden exportsteun aan Hollandia) van de procedures was afgeweken.

Bij de nieuwe orders is alleen sprake van een bijdrage uit het fonds export faciliteiten van het ministerie van economische zaken. Lubbers: “In het geval de concurrent van zijn overheid steun krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van zachte leningen, springt de Nederlandse overheid bij met dezelfde voorwaarden. Over de omvang van de steun in dit geval zeg ik niets uit concurrentie-overwegingen”. Economische Zaken bevestigt de lezing van Lubbers over de werking van de exportsteun. Hollandia is ook bezig met opdrachten in Iran, Maleisië en Egypte, zodat de totale waarde van de (verwachte) nieuwe orders inclusief Indonesië 80 tot 90 miljoen gulden bedraagt. Om die reden noemt Hollandia, dat voor 22,6 procent aan de beurs staat genoteerd en voor de rest in handen is van de familie Lubbers, de winstverwachting voor 1993 “bevredigend”.