Computerhacker Ronald O. na veertig dagen vrijgelaten

ROTTERDAM, 28 APRIL. De van computerkraken verdachte Ronald O. is gisteren na een hechtenis van veertig dagen vrijgelaten. De raadkamer van de Utrechtse rechtbank wees een verzoek om verlenging van de hechtenis af.

Ronald O. werd op 18 maart op de Vrije Universiteit in Amsterdam betrapt tijdens een inbraak in een netwerkcomputer van de Technische Universiteit Delft. Hij heeft tot nu toe geweigerd tegenover de politie een verklaring af te leggen.

Volgens persrechter N.J.M. van Etten vroeg de officier van justitie verlenging, maar had deze geen bezwaar tegen schorsing onder de voorwaarde dat Ronald O. zich beschikbaar houdt voor verder onderzoek. De raadkamer oordeelde dat daarvoor geen gronden aanwezig waren en beval de onmiddellijke invrijheidstelling.

Mr. van Roo, de advocaat van de verdachte, is blij met de afloop. Volgens hem zijn er in de weken van het onderzoek geen nieuwe feiten aan het licht gebracht. Hij wil nu zelf bepaalde zaken laten onderzoeken. “Het wordt tijd dat de andere kant van de zaak aan het licht komt.” Volgens Van Roo heeft Ronald O. tijd nodig om bij te komen. “Hij is niet meer zo alert als voor zijn gevangenhouding.”

De advocaat verklaart dat hij om "tactische redenen' niet het uiterste heeft geprobeerd om zijn cliënt eerder vrij te krijgen. Hij had dan moeten aanvoeren dat er geen onderzoeksbelang meer was, terwijl hij nu zelf wil vragen bepaalde zaken uit te zoeken die het het politieteam volgens hem heeft laten liggen.

De Utrechtse persofficier Van der Molen zegt dat het onderzoek nog niet is afgerond. “Het duurt net als bij andere zaken nog wel even voor we weten of en waarvoor we hem dagvaarden.”