Amsterdams ziekenhuis verzet zich tegen fusie

AMSTERDAM, 28 APRIL. Directie en personeel van het Prinsengrachtziekenhuis (PGZ), het laatste ziekenhuis binnen de Amsterdamse grachtengordel, verzetten zich tegen de fusieplannen met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam-Oost.

Met de fusie verdwijnen alle 75 bedden en wordt het PGZ een polikliniek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Volgens verpleegkundig-directeur C. Meyer moet de basisvoorziening die het Prinsengrachtziekenhuis nu biedt behouden blijven voor de binnenstad. “Ik betwijfel of dat met een fusie mogelijk is.” Afgelopen maand heeft het bestuur de verpleegkundigen laten weten dat de kans “zeer groot” is dat alle bedden bij een fusie zullen verdwijnen. Vorig jaar juni besloot staatssecretaris Simons van gezondsheidszorg dat de twee Amsterdamse ziekenhuizen binnen een jaar moeten fuseren. Als de fusie mislukt dan moet het Prinsengrachtziekenhuis sluiten. Volgens de staatssecretaris is het voortbestaan van kleine ziekenhuizen met 75 tot 100 bedden niet langer mogelijk.