Aandelenmarkt reageert lauw op Duitse rentestap

AMSTERDAM, 28 APRIL. In tegenstelling tot wat de afgelopen maanden steeds gebruikelijk was na een Duitse rentedaling - forse koerswinsten - reageerde de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen lauw nadat de Bundesbank een rentetarief fors verlaagde.

AMSTERDAM De hogere dollar en koerswinsten in Londen en New York hielden de stemming nog enigszins op peil. De Bundesbank verlaagde vanmorgen de geldmarktrente van 8,09 naar 7,75 procent, maar de Duitse renteverlaging kon de kooplust van aandelenbeleggers niet opwekken. De sombere uitspraken van ondermeer de Duitse premier Kohl, zijn minister van financiën Waigel en het IMF over de Duitse economie maakt beleggers onzeker over de winstgevendheid van het bedrijfsleven. De EOE-index, die gisteren sloot op 317,67 punten, was omstreeks het middaguur 0,14 punten lager.

De koers van Akzo steeg in reactie op de gisteren gepubliceerde kwartaalresultaten. Akzo (slot gisteren 157,30 gulden), dat vandaag vijf gulden ex-dividend ging, noteerde omstreeks het middaguur op 152,70 gulden. De netto winst van Akzo is gedaald tot 157,9 miljoen gulden (205,8 miljoen), inclusief een buitengewone last van 13,1 miljoen gulden.

De flink hogere dollar oefende afgezien van Koninklijke Olie weinig invloed uit, zelfs niet bij de als dollargevoelige te boek staande fondsen, zoals Heineken, Ahold en Aegon. Dit laatste fonds was zelfs enkele dubbeltjes lager. 70. Heineken zette de koersdaling van dinsdag versterkt voort, en stond tegen het middaguur op een verlies van 1,90 gulden op 188 gulden.

De rente op de Nederlandse kapitaalmarkt steeg vanmorgen doordat beleggers Nederlandse en Duitse obligaties de rug toekeerden en Frans, Italiaans en Deens papier aankochten. In die landen lijkt meer ruimte te zijn voor renteverlagingen.

Binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS) moest de D-mark vanmorgen terrein prijsgeven na de veel groter dan verwachte verlaging van de wekelijkse "repo-rente'. Analisten menen dat deze scherpe verlaging het begin kan zijn van een meer agressieve rentepolitiek van de Duitse monetaire autoriteiten. De economische malaise in Duitsland wint aan prioriteit ten opzichte van inflatiebestrijding.

NEW YORK De koersen op de beurs van New York konden gisteren voor het eerst, na zes beursdagen lang achteruit te zijn gegaan, een plus laten zien. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 17,56 punten tot 3.415,93 punten.

In de ochtendhandel was de stemming onvriendelijk door de angst voor inflatie, lagere koersen in Europa en de val van de dollar ten opzichte van de Japanse yen. Ook was de obligatiemarkt in mineur. Later op de dag volgde er een ommekeer door koop-programma's. De index voor consumentenvertrouwen over april was flink gestegen van 63,2 naar 67,7 punten, zo werd bekend. De stijging van de index voor consumentenvertrouwen kwam als geroepen voor de beleggers. De drie voorafgaande maanden was de index steeds verder gedaald.

Ondanks de vriendelijke stemming later op de dag was het aandeel van het amusementsconcern Disney niet gevraagd. Disney leverde ruim een dollar in door de angst dat de verliezen van EuroDisney bij Parijs steeds verder toe zullen nemen. Sommige effectenkantoren brachten een negatief advies uit over Disney.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger. De dalende koers van de yen was de belangrijkste reden voor de betere stemming. Aanvankelijk leek vandaag een hoogterecord voor dit jaar haalbaar, maar beleggers namen uiteindelijk aan de vooravond van een lang weekeinde - in verband met twee feestdagen - hun winst. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 247,86 punten hoger op 20.454,57 punten.