Westen: uitslag bemoedigend

LONDEN, 27 APRIL. In het Westen is met grote tevredenheid gereageerd op de uitslag van het referendum van zondag in Rusland. De uitslag wordt algemeen omschreven als “bevredigend” en “bemoedigend”.

De Amerikaanse president Clinton feliciteerde gisteren in een telefoongesprek zijn Russische ambtgenoot Jeltsin met diens “voortreffelijke overwinning”. Volgens Clinton zal de uitslag van het referendum hem helpen, een hulppakket voor Rusland ter waarde van 1,8 miljard dollar door het Congres te krijgen.Hij prees de “vooruitziende blik” van de Russen, die ondanks de drastisch gedaalde levensstandaard Jeltsin en diens economische beleid hebben goedgekeurd; ze hebben zich volgens Clinton gerealiseerd dat Jeltsins hervormingskoers “de enige weg vormt die ze kunnen inslaan”.

Ook in de andere Westerse hoofdsteden is met voldoening gereageerd. Jeltsin werd gisteren ook door de Duitse bondskanselier Kohl gebeld. Die bood de Russische leider zijn felicitaties aan en zei Jeltsins hervormingsbeleid te zullen blijven steunen. “De top van de G-7 zal in juli in Tokio die steun nogmaals onderstrepen”, zo verzekerde Kohl volgens zijn woordvoerder tijdens het gesprek. De Duitse minister van financiën Waigel zei gisteren dat de uitslag van het referendum een bijdrage levert aan de politieke stabilisering van en het internationale vertrouwen in Rusland.

In Frankrijk zei een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken “opgetogen” te zijn over de uitslagen en in Londen werd geconcludeerd dat Jeltsin “een belangrijke zege” had behaald. Ook de NAVO regaeerde met opluchting: een nederlaag van Jeltsin, zo zei een woordvoerder van het bondgenootschap, had de spanningen van de Koude Oorlog kunnen doen herleven. (Reuter)