Velen blij met nederlaag Bayern

BREMEN, 27 APRIL. Veel Duitsers hebben gisteravond dank zij de 750.000 mark die de satellietzender SAT-I betaalde voor de live-uitzending genoten. En ze hebben zachtjes meegezongen met de 40.000 fans van Werder Bremen op de tribunes: Wir ziehen Bayern München die Lederhosen aus. Want met Bayern München, dat gisteravond met 4-1 knock-out ging in het Weser-stadion van de kleine stad-staat Bremen, is het in Duitsland een beetje als met PSV in Nederland: je moet er wel voor uitkijken, maar als je nou toevallig niet uit Eindhoven (München) of Brabant (Beieren) komt, hoef je er niet van te houden.

De dreun van gisteren, sinds 1982 de tiende opeenvolgende nederlaag van Bayern in Bremen, bracht de spanning in de Bundesliga helemaal terug. Na 28 wedstrijden, 6 van het competitie-einde, hebben beide clubs 39 punten, en de doelsaldi schelen nauwelijks meer (twee in het nadeel van Bremen).

Bayern, beroemd geworden in de jaren zestig en zeventig dank zij mannen als Kaiser Franz Beckenbauer, topscorer Gerd Müller en de huidige manager Uli Hoeness, is de club van het Grote Geld. De club mist de provinciale degelijkheid als ook de ingetogenheid, die PSV in Nederland zo anders laat zijn dan die getalenteerde boefjes van Ajax uit het linkse Amsterdam (in Duitsland: Eintracht Frankfurt) of de harde volksige eerlijkheid van het Rotterdamse Feyenoord (in Duitsland: Borussia Dortmund). Bayern is Bayern, Bayern is anders.

Namelijk als de Beierse CSU: conservatief waar mogelijk, modern waar nodig. Het paart een onbedaarlijke sportieve vraatzucht aan een zekere vettigheid. Wie bij Bayern beroemd is, hoort bij voorbeeld ook bij de Münchense Chickaria, een soort halfwereld van lokaal-regionale politici, sportsterren, artiesten, bankiers en party-tijgers en -tijgerinnen die de jaloerse medemens kent uit de boulevardpers.

Tussen Werder Bremen en Bayern München bestaat een grote rivaliteit. Willy Lempke, de manager van Werder, die actief is in de traditioneel machtige SPD in de verarmde Hansestad, noemt het team van Bayern al jaren minachtend “de miljonairs”. Zijn Beierse collega-manager Uli Hoeness, een belijdende CSU-er, heeft Lempke al eens openlijk aangeraden zich in de voetbalwereld vaker “los te maken van de SPD, omdat die altijd op de tweede plaats komt”. De duels van hun beider clubs hebben een gevoelige sportieve lading.

In de eerste helft was Bayern gisteravond oppermachtig, maar alleen Ziege benutten een kans. Werder maakte vlak voor rust gelijk uit een strafschop, en kwam in de tweede helft op voorsprong door een tweede strafschop. Herzog scoorde 3-1, Hotzch 4-1.

    • J.M. Bik