Studenten zetten hun acties voort

NIJMEGEN, 27 APRIL. Studenten hebben vanmiddag voor de tweede keer het Erasmus-gebouw van de universiteit van Nijmegen bezet. Vanmorgen werd het gebouw ontruimd op last van het college van bestuur. Zo'n honderd studenten hielden het faculteitsgebouw sinds gisteren bezet uit protest tegen de bezuinigingen op de basisbeurs en de ontmanteling van de OV-studentenkaart.

Ook het bestuursgebouw van de Universiteit Twente is bezet. Zo'n tachtig studenten eisen dat het college van bestuur zich met hen uitspreekt tegen de bezuinigingsmaatregelen van minister Ritzen (onderwijs) en staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken), die onlangs bekend maakte fors te bezuinigen op de bijstand voor jongeren.

In Amsterdam hebben gisteren ongeveer duizend studenten de bezetting opgeheven van het Maagdenhuis. 's Morgens hadden de studenten het administratief centrum van de universiteit bezet uit woede over het kabinetsbeleid. Zij eisten van het college van bestuur een gezamenlijke verklaring waarin stelling werd genomen tegen de plannen van Ritzen en Ter Veld. Het college zal meedelen het "uiterst betreurenswaardig' te vinden dat er geen sprake is van een samenhangend jongerenbeleid. Dat stelde de studenten tevreden.

Eerder op de middag hadden PvdA-voorzitters Rottenberg en Vreeman de bezuinigingsplannen van minister Ritzen verdedigd. “De student moet begrip opbrengen voor het kabinet en solidair zijn”, vond Rottenberg. “En als jullie niet mee willen denken over de plannen dan verwijt ik jullie een conservatieve houding.”

Het college van bestuur van Utrecht heeft zich in een verklaring gekeerd tegen de plannen van Ritzen. De “voortdurend nieuwe plannen” van de minister brengen de student en de universiteit in een “permanente onzekerheid”, vindt het Utrechtse college.

Vier studentenorganisaties - ISO en LSVb, de landelijke vereniging van studentenverenigingen en de stichting "Vecht mee voor onze OV' - hebben heropening van de onderhandelingen over de OV-jaarkaart bepleit tussen minister Ritzen en de NS. Zij zijn kwaad omdat die op een bedrag van 35 miljoen gulden zijn stukgelopen. Ritzens oplossing van "spitsbussen' voor studenten voor de lange afstanden komt hun ongeloofwaardig voor. Het ISO heeft Ritzen gevraagd of nog deze week een extra Studentenkamer (overleg tussen minister en studentenorganisaties) te beleggen.