PEYRON EN JULES VERNE

In het NRC Handelsblad van 21 april staat over de zeilwedstrijd in 80 dagen om de wereld, dat Peyron ook sneller is dan Phileas Fogg, die met Passepartout van west naar oost reisde en dus nog een etmaal won bij het passeren van de tijdgrens, een voordeel dat Peyron met zijn tocht rond Antarctica niet had.

Op elke complete reis om de wereld moet de datumlijn éénmaal gepasseerd worden en die lijn verbindt de twee polen. Het doet er dus niet toe of je - zoals Phileas Fogg - die lijn tussen Japan en Noord-Amerika kruist, of - zoals Peyron - ergens ten noorden van Antarctica.

De wedstrijd werd van west naar oost gevaren, anders zou de naam geen Trofee Jules Verne geweest zijn. Peyron won dus wel degelijk een dag, net als Phileas Fogg, maar hij wist het van tevoren, terwijl Jules Verne ons laat geloven dat Phileas Fogg het pas aan het einde van de reis besefte.

    • Ir. M. Hugenholtz