Parijs: scherpere controle aan grens tegen invoer drugs

PARIJS, 27 APRIL. De Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, wil de grenscontroles aan de Frans-Belgische grens verscherpen om de invoer van drugs vanuit Nederland tegen te gaan. Dat meldt het Franse dagblad Le Figaro. Pasqua had zich eerder deze maand zeer negatief uitgelaten over het liberale Nederlandse drugbeleid.

Met de verscherping van de grenscontroles gaat de minister in tegen de geest van het Verdrag van Schengen, dat in een vrij personenverkeer tussen de deelnemende EG-landen voorziet. Het akkoord is getekend door Frankrijk, Duitsland, de Beneluxlanden, Spanje en Griekenland.

Gisteren kondigde Pasqua twee wetsvoorstellen aan om het druggebruik en de criminaliteit te reduceren en om de immigratiestroom naar Frankrijk in te dammen. Door de voorstellen worden identiteitscontroles op straat en in het openbaar vervoer mogelijk en de bevoegdheden van de grenspolitie vergroot. De strijd tegen de drugs, door de minister omschreven als "volksvijand nummer een', heeft volgens Pasqua prioriteit boven “het gemeenschappelijk beleid van de landen van de Gemeenschap”. Volgens medewerkers van de minister, die worden aangehaald in Le Figaro, maakt het afwijkende drugbeleid van sommige EG-landen het verscherpen van de controle noodzakelijk.

De rechtse gaullist Pasqua is een voorstander van een hard en repressief beleid inzake rechts- en ordehandhaving. In zijn eerste termijn als minister van binnenlandse zaken in de regering Chirac van 1986 tot 1988, verwierf hij zich de reputatie van een "hardliner'. Destijds trad hij krachtig op tegen illegale immigranten uit Mali, die hij onmiddellijk per vliegtuig het land uitzette. Vorig jaar voerde hij campagne tegen de ratificatie van het verdrag van Maastricht over de Europese politieke en monetaire unie.

In Frankrijk bestaat niet alleen onder conservatieve politici veel kritiek op het Nederlandse drugbeleid. De kritiek richt zich vooral op het tolereren van soft drugs voor "persoonlijk gebruik'. Behalve het bezit is ook het gebruik van soft drugs in Frankrijk verboden. Nederland wordt ook gezien als een van de belangrijkste leveranciers van hard drugs. Volgens de Parijse politie wordt zeventig procent van de hard drugs die in de Franse hoofdstad gebruikt worden via Nederland aangevoerd.