Kwartaalwinst Boeing gedaald

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing moet het stellen met een lagere kwartaalwinst.

Gisteren werd bekend dat het resultaat in de eerste drie maanden van dit jaar is uitgekomen op 325 miljoen dollar na 420 miljoen dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar. Het laatstgenoemde bedrag wordt overigens 582 miljoen dollar negatief als de verplichte voorzieningen voor betaling van toekomstige ziektekosten van werknemers worden meegerekend.

Als gevolg van minder afzet van vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart en minder orders van de defensie- en ruimtevaartsector zakte de kwartaalomzet van acht miljard tot 6,6 miljard dollar. Boeing leverde in het eerste kwartaal dit jaar 94 vliegtuigen af tegen 124 in dezelfde periode van 1992.

Het vliegtuigconcern verwacht wel dat het tweede kwartaal beter zal verlopen dan het eerste. Toch voorziet Boeing dat de omzet in de eerste helft van dit jaar lager zal uitvallen dan in de eerste helft van vorig jaar.