Groot-Brittannië overwint recessie door lichte groei

LONDEN, 27 APRIL. De recessie in het Verenigd Koninkrijk is voorbij. Volgens voorlopige cijfers kon het bruto binnenlands produkt (bbp) in de eerste drie maanden van dit jaar stijgen met 0,2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 1992.

Als de altijd sterk fluctuerende cijfers van de olie- en gaswinning niet worden meegerekend, is het bbp gestegen met 0,6 procent, zo heeft het Britse bureau voor de statistiek gisteren bekendgemaakt.

De groei komt voor de Britse conservatieve regering als geroepen. De tweeënhalf jaar durende recessie, die één op de tien Britten werkloos heeft gemaakt, is ten einde gekomen. Volgens de Britse minister van financiën, Norman Lamont, heeft de Britse zakenwereld het land uit de recessie gehaald. Vorig jaar daalde het bbp met 0,5 procent. “De huidige cijfers zijn een bewijs voor het feit dat het economisch herstel over een breed front heeft plaatsgevonden”, aldus een optimistische Lamont. Het optimisme over de economie is niet nieuw. Al bijna twee jaar lang beloven de conservatieven dat er een einde zal komen aan de recessie.

Lamonts krachtige uitspraken worden vooralsnog niet gedeeld door analisten. Weliswaar is de recessie statistisch gezien beëindigd, maar of het herstel zich door kan zetten is de vraag. De economische problemen zijn daarvoor nog te groot, zo wordt er gezegd. De wonden van de ergste economische neergang sinds de jaren dertig zijn diep. Bijna drie miljoen Britten hebben geen werk, duizenden bedrijven moesten hun deuren sluiten en het aantal mensen met torenhoge schulden is flink gestegen. Volgens sommige deskundigen is de economie pas beter gaan draaien nadat het Verenigd Koninkrijk uit het Europese Monetaire Stelsel (EMS) stapte. Daardoor zakte het pond sterling sterk waardoor de Britse bedrijven goedkoper konden exporteren, terwijl de in te voeren produkten duurder werden. (Reuter)