Goud in opmars na magere jaren van prijsdalingen

NEW YORK, 27 APRIL. Terwijl de Amerikaanse dollar gisteren op de effectenbeurs in New York verder daalde, zette het goud zijn opmars voort en eindigde 6,30 dollar hoger op 353,80 dollar per ounce. De goudprijs, die in een week tijd ruim 25 dollar omhooggegaan is en sinds de jaarwisseling met 35 dollar, lijkt nog verder te stijgen.

De stijging in de afgelopen week is niet geheel onverwacht gekomen, maar het gaat nu wel heel snel. “Het gerucht dat de Britse zakenman Sir James Goldsmith goudopties heeft gekocht voor de opbrengst van zijn belang in Newmont Mining (400 miljoen dollar) is van invloed op de prijsontwikkeling”, zegt George Milling-Stanley, goudanalist bij Lehman Brothers. Dat de financier George Soros, die het 10 procent belang in Newmont heeft overgenomen, zijn geld steekt in goudmijnbouw wijst op vertrouwen in een opwaartse markt.

Volgens Milling-Stanley is stijging van de vraag naar goud in het algemeen echter de belangrijkste factor. Vorige jaren heeft de groeiende vraag naar goud voor de juwelenindustrie volgens hem telkens gelijke tred gehouden met externe factoren die ook het aanbod vergrootten. De prijs is daardoor ongeveer gelijk gebleven. Milling-Stanley: “We hebben veel forward selling gehad sinds 1989. In 1991 verkocht de Sovjet-Unie zijn reserves en in 1992 zijn er grote reserves verkocht, onder meer door Nederland. Die factoren zijn nu afwezig.”

Andere factoren die analisten als van invloed op de stijgende goudprijs zien, zijn de vrees voor inflatie en fluctuaties van de dollar. Milling-Stanley acht die invloeden gering: “De dollar en de Europese munten fluctueren al bijna een jaar lang maar een duidelijke relatie met schommelingen in de goudprijs zijn niet of moeilijk aan te wijzen.” Ook de inflatie is op dit moment onder controle, al kan het percentage van maand tot maand met tienden veranderen.

Voor de toekomst verwacht Milling-Stanley een verdere stijging van het goud, al zal dat met horten en stoten gaan. Speculanten die snel winsten willen maken zijn actief en beinvloeden de prijs soms voor een dag of wat in negatieve zin.

Ook op de Londense effectenbeurs leeft bij handelaren het idee dat na vijf jaar een einde is gekomen aan de daling van de goudprijs. “Er moeten nog wel prijsdrukkende hindernissen worden genomen voor het goud verder in prijs omhoogschiet, maar echte grote verkopen zie ik niet meer gebeuren”, zei een handelaar. Vanmorgen noteerde het goud 352,80 dollar, bijna drie dollar hoger dan de slotkoers van gisteren (349,90). Op de Amsterdamse effectenbeurs werd ook een forse stijging zichtbaar van bijna vier dollar per ounce. Vanmorgen was de prijs 353,50 dollar tegen een slotkoers van 349,75 dollar gisteren.