Gijzeling leden Hooggerechtshof van Costa Rica

MEXICO-STAD, 27 APRIL. Negentien leden van het Hooggerechtshof van Costa Rica worden sinds gistermiddag plaastelijke tijd gegijzeld in het paleis van justitie in de hoofdstad San José.

De actie werd uitgevoerd door een groep van vier of vijf mannen, die zichzelf "Doodseskader' noemt. Volgens berichten in de Costa-Ricaanse pers zou het gaan om leden zijn van de Colombiaanse drugsmafia, die met hun actie de vrijheid willen afdwingen van drugshandelaren, die in Costa Rica gevangen zitten. Zij hebben de autoriteiten een lijst met drie eisen voorgelegd: vrije aftocht naar een nader bekend te maken Zuidamerikaans land, twintig miljoen dollar en een vrijgeleide voor twintig gevangenen.

Volgens ooggetuigen stormden de vier of vijf bewapende mannen gistermiddag het paleis van justie in het centrum van San José binnen via een kelderingang en begaven zij zich naar de tweede verdieping van het gebouw, waar op dat moment de wekelijkse vergadering van het Hooggerechtshof onder leiding van president Edgar Cervantes plaatshad.

Costa Rica, dat aan het eind van de jaren veertig het leger afschafte en er slechts een paramilitaire politie-eenheid op na houdt, heeft geen recente traditie van politiek geweld. Het land is het welvarendste van Midden-Amerika en kent geen guerrillagroeperingen. Toch speelde zich nog vorige maand in de hoofdstad een gijzelingszaak af die bijna twee weken duurde, toen vier voormalige Nicaraguaanse contra-rebellen de ambassadeur van dat land (zelf een voormalige rebel) en leden van diens staf in gijzeling hielden. De situatie eindigde met de betaling van losgeld voor de gegijzelden en een vrije aftocht voor de gijzelnemers. Volgens sommige commentatoren zouden de Costa-Ricaanse autoriteiten ook nu de voorkeur geven aan - desnoods langdurige - onderhandelingen boven een gewelddadig ingrijpen.

Wegens zijn ligging ondervindt Costa Rica veel invloed van de drugshandel vanuit het nabijgelegen Colombia en het buurland Panama. Hoewel er in Costa Rica zelf niet of nauwelijks produktie van verdovende middelen plaatsheeft, wordt het land gebruikt als doorvoerpunt en voor het witwassen van drugswinsten. Volgens sommige berichten zou het "Doodscommando' met name de vrijlating beogen van Carlos Urquijo, een Colombiaanse drugshandelaar die vorig jaar september tijdens een grote internationale anti-drugsoperatie in Costa Rica werd gepakt.