Fusie in Europese luchtvaart dichterbij

ROTTERDAM, 27 APRIL. De strategische samenwerking tussen de KLM, de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, Swissair en Austrian Airlines is een stap dichterbij gekomen. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de vier Europese luchtvaartmaatschappijen, op basis van de eindverslagen van zestien gezamenlijke werkgroepen.

Uit de verslagen trekken de vier maatschappijen de conclusie dat de nauwe samenwerking het best gestalte kan krijgen door een aantal praktische stappen. Er zou een maatschappij moeten worden gesticht onder een gezamenlijke naam, die wordt beheerd door de “oude” vier en waarin die aandelenbelangen krijgen.

De conclusie bevestigt een eerdere uitspraak van KLM-topman, L. van Wijk.

De werkgroepen zijn uitgegaan van een gelijke eigendomsverhouding van KLM, Swissair en SAS (ieder dertig procent van de nieuwe maatschappij), en een belang van tien procent voor de Oostenrijkers. Zij hebben hun conclusies voorgelegd aan het gezamenlijke stuurcomité, dat nu verslag zal uitbrengen aan de president-directeuren van de vier maatschappijen.