Fotograaf geeft foto's van Magnum terug

AMSTERDAM, 27 APRIL. De persbureaus ABC en Magnum hebben een geschil met de Amsterdamse fotograaf Willem Diepraam over een collectie oude persfoto's die hij in zijn bezit heeft, in der minne geschikt. Hij zal de foto's die hij nog heeft, teruggeven. Dat hebben de persbureaus gisteren bekendgemaakt. Magnum Photos is een internationaal fotopersbureau, dat in Nederland door ABC Press wordt vertegenwoordigd.

Magnum eiste vorig jaar in een kort geding tegen de fotograaf dat hij de honderden zwart-wit persfoto's die kwamen uit de archieven van ABC en Magnum, zou teruggeven. Diepraam weigerde, omdat hij de in de jaren twintig en dertig gemaakte foto's volgens zijn zeggen in 1974 had gevonden in vuilniszakken. ABC heeft dit altijd bestreden. In de persverklaring wordt gezegd dat Diepraam de foto's “in de loop de jaren heeft verzameld”. Een deel van de fotoafdrukken is nadien in omloop gekomen in het circuit van verzamelaars. Diepraam heeft volgens Ellen van der Graaf, directeur van ABC, archieffoto's verkocht, onder andere aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het persbureau zal echter geen pogingen doen ook de verkochte foto's terug te krijgen, omdat de Nederlandse wet daarvoor onvoldoende bescherming biedt.

Volgens een verklaring van ABC en Magnum is in goed overleg besloten dat de foto's die nu nog in het bezit van Diepraam zijn, worden geretourneerd. Het gaat volgens Van der Graaf om ongeveer achthonderd foto's, zevenhonderd waren al teruggegeven. ABC en Magnum zullen op hun beurt de vraag of Diepraam het recht had deze foto's te verkopen of te ruilen, verder laten rusten en zullen afzien van hun aanspraken in dat opzicht. De betrokken partijen erkennen volgens de verklaring dat de foto's niet zouden moeten circuleren zonder toestemming van de fotografen zelf. Diepraam “beschouwt het als een vergissing” aldus de verklaring, “dat hij de foto's niet in een eerder stadium heeft geretourneerd. Beide partijen betreuren het dat zij er niet in zijn geslaagd eerder de basis van een oplossing te vinden”. Diepraam was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.