Dumphandelaar Loe Lap (78) overleden

Zaterdag is in Amsterdam de handelaar Loe Lap overleden. Hij werd 78 jaar. Lap genoot in de eerste plaats als handelaar in dumpgoederen. Hij gold als een van de eerste "bekende Nederlanders' die zich ondermeer via de televisie in een grote populariteit mochten verheugen. Laps dumpzaak, die van 1964 tot 1981 in de Reguliersbreestraat was gevestigd, kende groot succes in een periode waarin tweedehands legerkleding voor een belangrijk deel het modebeeld onder de jeugd bepaalde.

Laps handelsmerk was dat van een progressieve handelaar die van zijn hart geen moordkuil maakte. Met luidruchtige kwinkslagen ventileerde hij zijn mening over de meest uiteenlopende onderwerpen schijnen. Zijn leus: "Wat Lap lapt, lapt Lap alleen'. Regelmatig nam hij deel aan openbare discussies over de toekomst van de hoofdstad. Bij het 700-jarig bestaan van Amsterdam presenteerde de handelaar het feestprogramma op de televisie.

Begin jaren tachtig raakte het dumpimperium van Lap in financiële moeilijkheden. Het besluit van Lap om in zijn pand in de binnenstad een gokpaleis te vestigen ondervond veel kritiek. Na het opdoeken van zijn dumpzaak verdween ook Lap uit de publiciteit. Lap wordt donderdagmiddag in de hoofdstad begraven.