Damrak stabiel ondanks onrust in Duitse economie

AMSTERDAM, 27 APRIL. De daling van de aandelenkoersen op Amsterdamse effectenbeurs gisteren heeft vanmorgen niet doorgezet. De EOE-index gaf rondom het middaguur een minieme stijging te zien van 0,05 punt op 319,91 punten.

De stabiliteit in Amsterdam is opmerkelijk omdat Wall Street gisteren behoorlijke koersdalingen liet zien. Bovendien kwamen er vanmorgen ongunstige berichten over de voor Nederland zeer belangrijke economie van Duitsland. De Duitse mark kwam licht onder druk op de internationale geldmarkt na uitlatingen van de Duitse minister Waigel (financiën) en Bundesbank-president Schlesinger.

Het beeld was vanmorgen wisselend op het Damrak. De chemie deed het goed met voorop Akzo, dat 40 cent omhoogging naar 153,30 gulden vooruitlopend op de kwartaalcijfers die het vanmiddag presenteerde. KLM had last van het negatieve sentiment over luchtvaartmaatschappijen en moest drie dubbeltjes terug naar 28,50 gulden. Het belangrijkste fonds van Amsterdam, Koninklijke Olie, bleef hangen op 158,90 gulden. Unilever steeg 30 cent naar 205 gulden, terwijl Philips onveranderd 24,50 gulden op het koersbord neerzette.

Uitgever VNU lag goed in de markt met een vooruitgang van 1,30 op 123 gulden, maar collega Elsevier leverde 60 cent in op 131,70 gulden. Heineken was 60 cent hoger op 191,40 gulden. Voor Hunter Douglas werd 70 cent meer neergelegd op 48,50 gulden.

Ook op de lokale en de parallelmarkt bleven de koersverschillen gering van omvang. Bij Union kon nog enige inspiratie worden geput uit de berichten over een fors gestegen vraag naar fietsen. Union werd een gulden duurder op 46 gulden. Relatief de grootste stijger op de lokale markt was Hollandia Kloos met een vooruitgang van een gulden op 37 gulden, gevolgd door Ahrend met 2 gulden winst op 86 gulden. Daarentegen moest het havenconcern Hes Beheer een gulden inleveren op 12,20 gulden. Op de obligatiemarkt was de stemming vriendelijk met koerswinsten tot ongeveer een kwartje.

Op de internationale markt herstelde de dollar zich tegenover de Duitse mark, die als gewoonlijk de Nederlandse gulden in zijn kielzog had. De Duitse mark verzwakte door voorspellingen van Waigel dat de economie in Duitsland dit jaar met 1,3 procent daalt. Schlesinger die onder vuur ligt van het IMF vertelde een krant dat hij overweegt de rente verder te verlagen om de economische problemen op te lossen. Voor een dollar moest vanmorgen 1,5755 D-mark worden betaald, een fractie meer dan gisteren. Ook tegenover de gulden steeg de dollar iets tot 1,7695 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de beurs in New York leden gisteren onder beleggers die op grote schaal de koerswinsten van de afgelopen maanden verzilverden door hun aandelen te verkopen. De Dow Jones-index daalde met ruim 15 punten tot 3398 punten, waarbij het aantal fondsen met koersverlies twee keer zo groot was als het aantal stijgende fondsen.

Vooral banken, verzekeraars, effectenhuizen, vliegtuig- en treinmaatschappijen, autofabrieken en software-huizen kregen klappen. “In grote trekken precies die bedrijven, die de afgelopen maanden goed gepresteerd hebben”, meende een handelaar. De koersstijgingen op Wall Street, die beleggers gisteren te gelde maakten, volgden op dieptepunten in oktober vorig jaar en februari van dit jaar. Volgens analisten verkeert Wall Street in een "correctieperiode'. Sommige handelaren sluiten niet uit dat de index de komende tijd verder daalt tot een niveau van 3250 punten.

Bij beleggers speelde daarbij ook de onzekerheid over de Amerikanse economie. Vandaag prestenteert de regering de cijfers over het consumentenvertrouwen in de maand april. Daarbij komt dat in maart de verkoop van bestaande woningen met 2,9 procent is afgenomen. De dollar sloot gisteren op 1,7630 gulden na een slotkoers van 1,7780 op vrijdag.

TOKIO Op de beurs van Tokio brak de Nikkei-index voor het eerst in zes dagen weer door de psychologische barrière van 20.000 punten. De index steeg met 583 punten tot 20.207 punten, vooral als gevolg van grote aankopen door institutionele beleggers. Naar schatting werden 600 miljoen aandelen verhandeld, twee keer zoveel als gisteren. Onder de stijgers zaten vooral warenhuizen, reders, luchtvaartondernemingen, vastgoedbedrijven, scheepsbouwers en vrachtrijders.

Beleggers namen een voorschotje op mei, een belangrijke maand voor het Japanse bedrijfsleven. Donderdag begint de zogeheten Gouden Week, een viertal feestdagen waarop niet wordt gehandeld. “De markt heeft in het verleden in de Gouden Week altijd een stijging laten zien”, zei een handelaar. Bovendien komen de Japanse bedrijven volgende maand met de jaarcijfers.

De dollar die de laatste weken buitengewoon vlot daalde tegenover de yen is de laatste dagen stabiel. Gisteren sloot de dollar in Tokio op 110,48 yen, 0,07 yen lager dan de slotkoers van gisteren.